Следвайте ни

Тодор Христев напусна Атака, Сидеров бил мухльо

Павел Шопов въртял задкулисни игри, за да разбие организацията, твърди пловдивският лидер

viber icon

Напускам Атака, обяви на специална пресконференция пловдивският председател на организацията Тодор Христев. Той нарече лидерът Волен Сидеров „страхливец и мухьо" и обвини пловдивския депутат Павел Шопов в задкулисни игри, които целят да разбият местната структура.

Тодор Христев посочи няколко причини за решението си да загърби партията. Четири месеца вече нямам отговор приета ли е моята оставка. Правят се сякаш не съществувам и стигам до извода, че не съм желан в Атака от националното ръководство и лично от Волен Сидеров. Може би с моето присъствие създавам проблеми на пловдивската организация, каза Христев. Както „Марица" преди време писа, веднага след евровота Павел Шопов накарал пловдивския лидер да си подаде оставката уж с мотив, че резултатите в Пловдив и областта са слаби. Христев пуснал по електронна поща оставката си и още чака решението на Волен Сидеров. Вчера пловдивският лидер обяви, че след изборите сме свидетели как Атака изчезва и се обезличава, обяви безрезервна подкрепа на ГЕРБ, без да търси реализация на част  от предизборните си обещания. В организационно отношение нещата се разпадат. От централното ръководство се скриха в миша дупка и никой нищо не казва. Оставам с впечатлението, че това е съвсем тенденциозно и че наистина Атака трябва да изчезне като изразител на национализма в България. Основен виновник за това виждам Волен Сидеров. С голяма болка и със съжаление трябва да кажа, че той се оказа поредният политически шарлатанин за тези 20 години. Акумулира в себе си огромна национална енергия предимно на хора, ощетени от прехода, загубили всякакви надежди, сега окончателно ще загубят и тези надежди, прогнозира Тодор Христев.

В личен план за мен Волен Сидеров се оказа един страхлив човек, ако използвам всекидневният език, оказа се един мухльо. Той нямаше доблестта да се изправи и да каже: Не си нужен повече на Атака. Ние сме лидерска партия и щях да приема решението му. Не мога обаче да стоя и да чакам 5 месеца един страхлив човек да вземе решение. В крайна сметка имам достойнство, коментира още Христев.

Чашата преляла, когато зад гърба на председателя заместникът му Димитър Керин регистрирал Велизар Ченков за кмет на район „Източен". Можеха и двамата да вдигнат телефона и да ми кажат, а не да крият.   Тях винаги съм ги защитавал и в един момент сякаш аз съм никой. Много ме боли, че мои хора ме предават, призна Тодор Христев.

Според него зад цялата интрига стои Павел Шопов, който се опитвал да разцепи местната организация. Влязъл дори във връзка с бивши атакисти като местния лидер на „Нова Зора" Николай Иванов, който на парламентарните избори влезе в коалиция с БСП, за да го върне в редиците на националистите. Павел Шопов търси контакти със стари муцуни, които бавно и мъчително сме изстисквали, докато се освободим от отровата им. Четири години му пазех задника на Шопов, сега иска да върне в партията същите хора, които навремето скачаха срещу него. Болно ми е, че това, което съм градил четири години се разпада, ще избягат читавите хора, прогнозира Христев.

Днес на събрание на местната организация той ще обяви своето решение. Той уточни, че няма да напуска групата на Атака в Общинския съвет, защото там е единственото място, където може да се прави  политика на местно ниво. Този, който напусне групата с оглед на някакви политически амбиции, предава каузата на национализма. Няма да се откажа от политиката, нито от националистическата кауза, но все още не съм решил какво да правя, уточни Христев. Той допълни, че няма да се присъедини към новосъздадената „Нова сила „, чийто председател е бившият Антон Сиреков, бивш заместник на Волен Сидеров. На въпрос, кой трябва да оглави пловдивската структура, Христев отговори,че най-подходяще зам.-кметът на „Тракия „  Димо Желязков. На всички избори досега най-силните резултати за Атака били там. Той не изключи вероятността и заместникът му Димитър Керин да стане председател, въпреки че в район „Централен", за който отговаря Керин, винаги имало слаби резултати. Няма да разцепвам аз организацията. Не е морално да действам по този начин, заключи Христев.

ЧАКАТ ОТГОВОРИ ОТ ШОПОВ

На последното събрание, което направихме преди изборите, Шопов видя, че цялата пловдивска организация застава зад мен. Те му заявиха: Ние искаме Тодор Христев да е нашият председател. Павел, който не прощава тези неща, действа в посока да разцепва организацията и започна със задкулисните игри. Надявам се Павел Шопов да дойде утре (бел.ред. - днес) на събранието, защото той даде обещание преди три месеца на местната структура, че ще насрочи среща с Волен Сидеров и ще изчисти нещата. Това не се случи и сега трябва да дава отговори. Навсякъде в страната организациите са изоставени и хората започват да се разотиват. Обаждат ми се активисти и ме питат защо нищо не правим и се скатаваме. Само по избори ни търсите, след това ни забравяте. И какво, влязоха тези в парламента и ни бихте шута, ни упрекват активисти, допълни Тодор Христев.

Волен СИДЕРОВ: Нека този плазмодий ми го каже в лицето

Кажи на Христев, когато дойда в Пловдив, да дойде и в лицето да ми каже тези простотии, които ги говори. Ако има мъжество тази отрепка, нека да дойде да ми ги каже в лицето този плазмодий.

Велизар ЧЕНКОВ, кандидат за кмет на „Източен":

Мога да коментирам, само че регистрацията на моята кандидатура е продължение на официалната линия на партията от нейното създаване за отстояване на идентичност и издигане на собствени кандидати. Важно е каква е линията на централното ръководство. Ситуацията си следва своя логичен път през годините.

Димитър КЕРИН, зам.-председател на Атака и шеф на групата съветници:

Къде беше пресконференцията, как така е обявена такава пресконференция и зам.-председателят не знае. Нищо не знам какво е казано. Когато събера информация, ще изляза с официална позиция.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

данс

данс

25.03.2011 | 20:37

Депутати ще искат ДАНС да разследва скандалните информации, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров е карал кандидатите си за парламента да подписват гаранции за заем в размер на 150 000 евро. Това стана ясно в кулоарите на НС. Комисията за борба с корупцията преди няколко месеца разследваше случая, но не успя да установи нищо. Основната причина бе, че депутатите от "Атака", които бяха изслушани, отричаха да са подписвали подобни гаранции. От няколко дни ситуацията е нова, след като някои от хората на Сидеров дори заявиха, че могат да напуснат групата ако проблемът с тези гаранции не бъде изчистен. Парламентаристи обаче признават, че народното събрание няма необходимия ресурс, за да разследва случая. Обяснението е, че не е ясно коя точно е банката, от която евентуално е теглен заема. Нещата допълнително се усложняват, тъй като според слуховете става дума за офшорна компания на Сейшелите. Единствено финансовото разузнаване, което в момента се намира в ДАНС, има достатъчно ресурс да разследва случая. Именно затова депутати от различни партии възнамеряват да се обърнат към агенцията. Напрежението в редиците на парламентаристите на Волен Сидеров тлее отдавна, въпреки че досега всички отричаха да са ставали гаранти по заем. Част от депутатите вече споделят, че са притеснени, защото е твърде вероятно въпросният заем да е изтеглен, което на практика означава, че те са задлъжнели с над 300 000 лева плюс лихвите. За мнозина в "Атака" подобни суми са извън техните възможности. Освен това депутатите не искат да създават впечатление, че са зависими от някого в дейността си като народни представители. Информациите за гаранциите по заем, които Сидеров е изискал от кандидат-депутатите си, се появиха в началото на миналата година. Разкритието направи журналистът Валентин Касабов в предаването „Паралакс“ по телевизия СКАТ. Месец преди парламентарните избори влезлите в листите на "Атака" са били извикани в централата на партията, за да подпишат документи във връзка с предстоящите избори. Сред тях трябвало да бъде и нововъведена от Сидеров декларация за лоялност. В купа от документи обаче по-късно се оказало, че има и такива, с които те стават поръчители с по 150 хил. евро на банков заем на офшорна фирма, регистрирана на Сейшелите. През юни 2010 г. софийската градска прокуратура прекрати преписка срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров, образувана по сигнал за тази афера. Удобно, магистратите тогава заключиха, че няма данни за извършена престъпление. Очевидно е, че и ръководството на "Атака" се притеснява от напускане на хора от парламентарната група. Наскоро депутати от там внесоха промени в закона за политическите партии, според който ако депутат напусне своята ПГ, той остава без държавна субсидия. Идеята е парите от бюджета да си остават в политическата формация, от която напусналият е бил избран. Така в "Атака" се застраховат от евентуални напускания и най-вече от загуба на част субсидията.

Отговори
0 0
***

***

01.10.2009 | 07:54

Вожде, „плазмодият и отрепката” Христев ли си направи парламентарна група и партийна върхушка от синчето, гаджето на синчето, приятелите на чашка на синчето, спонсора, гаджето на спонсора, любимия кръщелник, дето псуваше кьор-кутук пиян по улиците, другия спонсор, адвоката на Стависки, декана, дето ти даде изпита, та да станеш най-накрая висшист? Заради него ли не мръдна АТАКА дари с едно депутатско място напред в сравнение с миналия парламент? Заради него ли подкрепата падна пет пъти в сравнение с президентските избори? Заради него ли няма местни структури? Заради него ли ти избяга половината партия, като видя, че и ти си като другите, и че се обгради с кариеристи, блюдолизци и братчеди? Що не вземеш да идеш в родния си Ямбол, да питаш там също ли са плазмодии? Ама няма да го направиш, защото ще ти насинят скъпоценния месиански задник. И единствената им грешка ще е, че са закъснели.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?