Следвайте ни

Терористки ли са протестиращите медсестри? Гърневски вбеси БСП, безредици в парламента

viber icon

Бурен скандал избухна в парламента заради протестиращите медсестри, които се барикадираха в бившия Партиен дом. След словесни престрелки между ГЕРБ и БСП се стигна до безредици в пленарната зала. Заседанието   бе прекъснато за 15 минути, за да се успокоят страстите.

Левицата започна разправията като обвини управляващите в арогантност и липса на смелост да решат проблемите в здравеопазването. "Не можем да мълчим за случилото се вчера в здравна комисия, през нощта и сутринта в НС - медицински сестри се барикадираха в зала на парламента, напрежението ескалира и сутринта една от тях стоя на прозореца на сградата повече от 40 минути, рискувайки здравето и живота си", прочете в декларация от името на ПГ на БСП председателят й Корнелия Нинова.

Тя определи случилото се като "безпрецедентен акт на отчаяние". Причините, посочени от самите медицински сестри, са в неизпълнените обещания на правителството, отбеляза соцлидерът. Кабинетът ни лъга една година, слушаме само лъжи и пак лъжи, заяви още Нинова. Тя напомни за обещанието на премиера Бойко Борисов за 50 млн.лв за увеличаване заплатите на медицинските сестри, които по-късно се оказали шест милиона, а останалите били прехвърлени като ангажимент на НЗОК за повишаване на парите, но в крайна смета са отишли за увеличаване цената на клиничните пътеки.

Исканията на медицинските сестри са основателни и справедливи, работят в неприемливи условия, получават 600 лв заплата и срещат безхаберието и високомерието на управляващите, продължи Нинова.

Реформа няма, констатира тя, алтернативата е болниците да станат лечебни заведения, а не търговски дружества, здравето на хората да не бъде търговия.

В отговор председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обвини БСП в безотговорно отношение, че се опитва да толерира поведението на медицинските сестри.

"Виждам остра конкуренция кой да оглави протеста между системната партия БСП и Мая Манолова, която иска да очертае своето политическо бъдеще", заяви тя.

Неморално от ваша страна е да се възползвате от ситуацията, обърна се Дариткова към червените. И обяви, че ако дадат разумно предложение, каквото досега не била чула, управляващите щели да го обсъдят.

След декларациите първи взе думата по начина на водене  Драгомир Стойнев от БСП.

"Днес сме в извънредна ситуация, защото Народното събрание бе блокирано. На вас може да ви е смешно, затова г-н председател, когато става извънредна ситуация е нормално вие да се намесите и да успокоите колегите от ГЕРБ. Има отчаяни хора, които са блокирали българския парламент", каза Стойнев.

Председателстващият Емил Христов прекъсна депутата от БСП и му каза, че е взел думата за процедурата под предлог по начина на водене, а всъщност е направил политическа декларация. От своя страна Стойнев го призова да слезе от това място, ако не може да изпълнява функцията си. След това думата поиска по начина на водене Антон Кутев, също от БСП.

"Очевидно имаме ситуация, която не е нормална. В българския парламент да се барикадират сестри, не е нещо, което може да кажем, че е нормално. Моята процедура към вас и предложение, за да разрешим въпроса е да поканите протестиращите в пленарна зала. Ако те дойдат, ние ще гласуваме допуска им и ще разберем за какво става дума. Моето предложение е поканете ги", каза Кутев.

От своя страна Емил Христов обясни, че медицинските сестри не протестират срещу парламента.

Александър Симов от БСП обърна внимание в процедура по начина на водене, че от залата се разнасят викове по адрес на сестрите "Терористки".

Иван Ченчев от БСП поиска наказание за народния представител  от ГЕРБ Спас Гърневски, който обяви медицинските сестри за терористки. Понеже бившият кмет на Пловдив вече има две наказания при ново следва да бъде отстранен от заседанието.

Гърневски поиска думата, но тя не му бе дадена. След това думата поиска и Манол Генов от БСП, но заседанието бе прекъснато от Емил Христов.

По-късно пред журналисти Гърневски, който е народен представител от ГЕРБ, обясни, че е казал "Терористки" на онези, които са взривявали църквата "Св. Неделя". И уточни, че е "имал предвид онези, които са предали два пъти България, представяйки я за 16-а Съветска република и които са избили хората в Народния съд".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Лумпена

06.03.2020 | 14:21

Тука стана гаф,Майчето Манолова изтърва положението . Онези пазачите пък пуснали маникюр. Совата на здравната комисия беше забравила да си пие хаповете за здравно мислещ индивид,управляващ ,нещо ги бие по главите изстерията примесена с страх. Ха ........и кокала се изхлузи и кой ще крадем. Ма..м...к...а..... В..и Б...о...к...л...у...к... Не ...до к..ла...тен.

Отговори
0 2

Emo

06.03.2020 | 14:16

Гърневски е за келепира!Цял Пловдив знае какви ги вършеше когато беше кмет.Нека не забравяме и как съживи една холандска фирма като купи автобуси,не нови,рециклирани.Той плати едни бройки,пристигнаха други.Тоя е алчен до немай къде.Защо той не живее за месец само с заплатата на мед сестри?Те заслужават много големи заплати.Всички знаем,че мед.сестри недостигат!!!Скоро няма има кой да работи като мед.сестри и санитари!

Отговори
10 8

Лумпена

06.03.2020 | 14:26

То и пациентите ще изчезнат ,за какво ти е здравна. Печелившия бизнес тука са погребалните агенции. Едните искали ,другите предлагали я марш на целия парламент . Да си ходят. Дин закон не могат да измислят ,,,егати тъпигьозите.

Отговори
6 2

Пачо Шведа

06.03.2020 | 14:33

Малка поправка. Фирмата е шведска, но иначе всичко е вярно. Пачо вече не става за нищо, дори и за свидетел на шведска тройка. Живял един Пачо с две баби. Купил стари шведски бракми на цените на нови. Шведска народна приказка.

Отговори
4 1

DR. ADITYA

06.03.2020 | 14:13

Уважаеми господине / госпожо, Това е да се информира широката общественост, че Adity apradhan медицински болницата сериозно и спешно търси здрави донори на бъбреци които са 100% сериозни да продадат бъбрека си на курс от $ 780,000USD моля заинтересованите дарители да се свържат с нашия имейл: "[email protected]" или се обадете на +91 9873591114, 15733337443. Уебсайт: www.drpradhanurologist.com. можете да се свържете с нашия whatsapp: 15733337443 обещаваме ви максимално удовлетворение и очакваме вашето спешно спазването, тъй като нашите уважавани пациенти сериозно чакат бъбреците трансплантация За разбирането. Здравейте

Отговори
0 0

Били

06.03.2020 | 13:54

Гърневски е срам за България. Трепери си за местенцето и за привилегиите. Не с 600, оставете го с хиляда лева на месец да живее, да плаща режийни, храна, такси са децата, облекло, уроци......три месеца. Ей, има ли по алчни хора?

Отговори
8 5

Мария

06.03.2020 | 13:29

Избори идааат, Мая в парламента трябва да влезе!

Отговори
9 2

Мария

06.03.2020 | 13:27

Хайде, избори идат. Мая в парламента!!!

Отговори
7 0

Док

06.03.2020 | 13:21

Що да не са нормални колега. Давате им баницата вече 12 години. Лапат я все по-лакомо и все по-безнаказано. Стоите си българските мъже в къщи, оставили сте жените Ви / ни да се борят за правда и свобод. А "мършата -демократ" от филибето, явно "винаги е бил с фес", все е по-келепира.

Отговори
8 4

Клеопатра

06.03.2020 | 13:01

Ама вие нормални ли сте,бе ало правителството. Вашите заплати са по 5000. А за хората дето ви спасяват и се грижат за живота,на другите,600 вие в Африка ли живеете или в ЕС,да се замислят когато обещават,а не после децата на България живеят в чужбина,Ама ако продължавате така ,няма и корава мед,сестра да остане в БГ. Ало изпълнявате си обещанията господа депутати и работете за нацията за хората с бели престилки, А не само да критикувате,ще протестират разбира се,вие как си гласувате повишение на заплатите а на мед.сезтрите от 10 години си стоят толкова. Срамота.

Отговори
11 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?