Следвайте ни

Темпото на Темида: Работничка съди шефа си 25 години

viber icon

Най-дългата съдебна сага в България е продължила почти 25 години. Това става ясно от отчета на Инспектората към ВСС за нарушения на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок за периода юли-септември.

Четвърт век работничка е водила дело срещу шефа си за обезщетяване на вреди от професионално заболяване. Сагата започнала през 1994-а. Тогава производството е започнало пред Софийски градски съд. Разглеждането му на първа инстанция е продължило до 2005 г.

Причината е, че са допуснати забавяния при събиране на доказателствата и организацията на съдебните заседания. В това производство са насрочени общо 29 съдебни заседания.

Една от основните причини за многократното отлагане са големият брой експертизи. Назначени са били три съдебно-медицински експертизи (санитарно-хигиенна, токсикологична и пулмологична) за определяне на характера на претърпените неимуществени вреди и връзката им с условията на труд в предприятието, както и съдебно-счетоводна експертиза, извършвана повторно от три вещи лица за установяване на размера на претърпените имуществени вреди.

По тройната съдебно-счетоводна експертиза са възлагани допълнителни задачи на вещите лица четири пъти, а отделно няколко заседания са били отложени, тъй като заключенията не са били изготвени в срок.

9 от заседанията пък са преместени за друга дата поради заболяване на работничката.

Освен това, съдебното решение в това производство е постановено 1 година и 1 месец след изтичане на установения 30-дневен срок.

В касационното производство по описа на ВКС единственото съдебно заседание е насрочено 1 година и 2 месеца след образуване на делото.

Продължително забавяне е допуснато в производството по описа на Софийския апелативен съд при администрирането на касационната жалба до ВКС. Тази жалба е изчезнала от кориците на делото преди да бъде администрирана. В резултат на изгубването на жалбата и забавянията в производството по възстановяването ѝ, нейното разглеждане е започнало повече от 10 години след подаването ѝ.

За периода юли-септември Инспекторатът към ВСС е извършило проверка на 122 заявления за компенсация на вреди от бавно правосъдие. От тях 86 са определени като основателни, като 20 са по наказателни, а 66 – по граждански, търговски и административни дела.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?