Следвайте ни

Теглят на поразия регистрите на НАП

Журналист на "Марица" успя да стигне до изтеглените близо 11GB данъчно-осигурителна информация и лични данни от сървърите на НАП. В социалните мрежи още снощи се появиха линкове към различни торент тракери и сървъри в които вече е качена пълната база данни, които изтекоха от приходната агенция. Първите снимки и информации от базата данни, станала известна като НАП-лийск се появиха малко преди полунощ. 

След обстойна проверка на целия информационен масив, "Марица" установи, че в него има огромно количество актуална информация за почти всеки български гражданин. Важно е да се каже, че обема от данни не е равномерно разпределен, което значи, че за определени физически и юридически лица има голямо количество данъчно-осигурителна информация, съдържаща до 10-11 уникални записа (свързани с банкови сметки, източници на доходи, получени или дадени кредити; суми от Годишни декларации и много други). За другу лица пък има само информация за лични данни - имена, ЕГН-та, адреси, контакти и т.н. 

Данните във файла са от различни години - при някои от лицата последната информация, която може да се открие е от 2013 година, докато за други има актуална такава за 2018 година, а не са малко фирмите, за които има данни и от  подавани различни документи през 2019 година.  

Междувременно в мрежата, в редица анонимни блогове започнаха да публикуват информацията за редица обществено-значими.

 

 

Станимир Кронев

Редактор

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (2)

Страхотен български сайт за игри от които се печели!

23.07.2019 | 10:12
0 0

Страхотен български сайт за игри от които се печели! Играй безплатно, печели истински награди! Десетки видове игри, томболи, лотарии! Развий твой блог - печели от писане на статии! Без ограничения - колкото повече играете, толкова повече печелите! Най-важното - напълно безплатно е, и се забавлявате! Регистрация тук - https://vipigri.com/register.php?ref=70876& bsd=VXkF9zYbBXv

Обикновен Гражданин

17.07.2019 | 17:16
16 0

Здравейте, най-сърдечни поздрави към екипа на Марица. Имаме следния конкретен въпрос - Къде аз и семейството ми можем да видим тези толкова прочути "данни" за да проверим дали нашите лични данни са включени или не са включени в изтичането. Два дни търсим навсякъде из интернет, всички търсачки и социални мрежи, но никъде няма никакви линкове към тези прочути "данни". Обзалагам се че хиляди други обикновени хора също са търсили и нищо не са намерили, а се оказва че няма и 2 дни и вече само определени богоизбрани из страната са успели да прочетат всичко в тези многомилионни масиви от данни..... Отново и отново обикновения българин е прецакан дори в това да може да намери и провери дали личните му данни са "изтекли" или не...... Може би следващата стъпка ще бъде журналисти и адвокати да взимат такса от обикновените граждани, за да им проверят в масивите от данни дали личните им данни са сред изтеклите?

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?