Следвайте ни

ТЕЦ „Бобов дол“ спря работа, жандармерия проверява пред входа

viber icon

Днес ТЕЦ "Бобов дол" не работи. Преди обяд отпред имаше екип жандармеристи, които проверяваха минаващите покрай централата автомобили, пише бгнес.

Вероятната причина за спирането на теца е профилактика.

Изпълнителният директор Емил Христов, който в сряда беше задържан в Козлодуй, а след това пуснат под гаранция от 30 000 лева, отложи изявлението си пред медиите за следващата седмица.

Присъствието на жандармерията в района е факт от понеделник.

ТЕЦ „Бобов дол“ бе подложен на интензивни проверки от страна на прокуратурата и Министерството на околната среда и водите (МОСВ), като при последната такава лично бяха ангажирани главният прокурор Иван Гешев, министърът на околната среда Емил Димитров и вътрешният министър Младен Маринов.

Причината е, че централата изгаря отпадъци, смесени с въглища, без обаче да е пригодила инсталациите си за това и без да е гарантирано, че са взети мерки против замърсяване на въздуха. Гешев и Димитров обясниха миналата седмица в Бобов дол, че изгарянето на отпадъци е ставало без разрешително, защото временното такова е изтекло през месец май м.г., а централата не е изпълнила изискванията на новото комплексно разрешително, което притежава и което иначе разрешава горенето на боклуци.

В Бобов дол Димитров обяви още, че на ТЕЦ-а вече е забранено да гори отпадъци, като тази забрана, по думите му, ще е в сила, докато централата не отговори на изискванията за безопасност.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?