Следвайте ни

Посрещаме Джулай морнинг тази нощ

viber icon

Часове ни делят от Джулай морнинг. По стара традиция много българи посрещат изгрева на плажа на морето, запалили огън, дрънкащи, къде сполучливо, къде не толкова, на китара. В компанията на смях и приятели и спомени, които ще запомнят за цял живот. 

Малцина знаят обаче как е започнало течението, еквивалент на хипарство и свобода, а младото поколение дори не е запознато с философията на Джулая. 

Всичко започва в началото на 80-те в морската столица на България – Варна. Тогава две компании от свободомислещи младежи се срещат на фара на вълнолома. 

Едните се оформили около Стефан и Виолин Станкович, с прякор Пингвините. Виолин бил вокалист и китарист на група „Луцифер“, което по естествен път водело рок музиката навсякъде с тях. Във въпросната вечер Виолин имал рожден ден, който се прехвърлил на вълнолома. 

Втората група отишла на същото място просто така, без конкретна причина, като продължение на купона, който си устроили по-рано в закусвалня „Малината“ на Летния театър. Двете компании посрещнали изгрева заедно, а заради съвпадението на деня с името на едноименната песен на Uriah Heep, кръстили момента – Джулай морнинг. На следващата година събитието се повторило. На следващата пак и пак, като всеки път идвали повече и повече хора. Празникът претърпява двугодишна пауза от 1983-та до 1985-та, защото голяма част от момчетата влизат в казарма. 

След нея привържениците на Джулай се завръщат на фара, но заради нарасналата рязко бройка, се прехвърлят на Южния плаж. Това само допълнително привлича хипари, млади хора, бохеми, аутсайдери, личности против режима. Постепенно от една приятелска сбирка нощта се превръща в еталон за бунтарство и рок музика, която в тези години е забранена, а етикетът във външния вид на социализма задължителен. 

След падането на правителството през 89-та, Джулай губи тайнствеността си, като се отваря към цялата страна. Стотици хора от всички краища на България всяка година ходят до морето, за да посрещат изгрева. От 1992 година насам в сборен пункт се превръща и кръчмата на Константин Петров, позиционирана на вече несъществуващия Рибарски плаж. 

С времето основоположниците на Джулая се отдръпват от идеята, защото се размива от първоначалната. Става твърде популярна и комерсиална за тях, затова отстъпват мястото на следващите поколения. Но ние все още помним имената им. Те са Виолин Станкович, Кристиян Христов, Наталия Христова, Иван Терзиев, Стефан Станкович, Жоро Едрев, Юлиян Ангелов, Иванка Димитрова, Лидия Ангелова, Янко Димов, Весислав Дюлгеров и други. 

В последствие Джулая се разраства и из други градове. На много курорти, включително на централния бургаски плаж, се организират концерти, а доскоро Каварна се славеше като най-популярното място за Джулая, когато кмет бе Цонко Цонев. По традиция с настъпването на изгрева се пуска July morning я от някоя колона, я от касетофон, я от телефон, а самият Цонев доведе легендарния Джон Лоутън да пее на празника. 

Пловдив също има своите съкровени места за посрещане на изгрева на 1 юли – тепетата. В момента, в който първите слънчеви лъчи озарят хоризонта, в душите ни се заражда нещо специално. Една емоция от настъпващото лято, от настъпващото начало и може би доза носталгия. 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?