Следвайте ни

Тази важна новина касае всички български шофьори

Предлагат тестове за по-възрастните шофьори

viber icon

  Шофьорите след определена възраст трябва да се подлагат на тестове за зрение, бързина на реакциите и време за спиране, за да бъде подновено свидетелството им за управление, тъй като с напредване на годините уменията намаляват, заяви за Дарик инструкторът по безопасно и майсторско шофиране Васил Жеков. Той изтъкна обаче, че в България не само върху възрастните, а върху всички водачи трябва да има контрол. Особено опасен е манталитетът и самочувствието, че притежаваш отлични шофьорски умения, а те не се придобиват с получаването на книжка, добави той.
 
Допълнителни тестове за шофьори над определена възраст се правят в други държави, като една от тях са Съединените щати, посочи Васил Жеков.
 
„Наистина с възрастта уменията намаляват, така че аз съм абсолютна за това да се подложат шофьорите след определена възраст на някакви тестове, за да може да им се продължи правото за шофиране. Доколкото аз знам, тъй като съм живял в САЩ, едно от нещата, които правят там, е следят им зрението. Минават на очен лекар, за да се установи дали зрението им е на ниво, също така реакциите. Това са двата най-елементарни теста, които могат да се правят от специалисти. Времето за спиране също е много важно“, посочи Жеков.
 
В България по-сериозен контрол трябва да има не само върху възрастните, а върху всички водачи, добави той.
 
По думите му опасни са и младите шофьори, които току що са получили свидетелство за управление и смятат, че за тях няма граници. Един от най-големите врагове е самочувствието, че си перфектен шофьор, каза още Васил Жеков.      

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Дядо

Дядо

07.05.2019 | 22:44

Ето ви първия пример: https://www.marica.bg/20-godishen-s-mercedes-pomete-4-deca-obzor-Article-206804.html

Отговори
0 0
Texan

Texan

07.05.2019 | 21:21

И аз съм живял там и мога да кажа че "тестовете" на зрението са еднакви за всички и се правят на гишето в кат - гледаш една табела над главата на служителката и казваш какво виждаш. Изключително лесно се вади книжка там и хората си карат до дълбока старост, така че това са пълни глупости. Там, обаче, като съгрешиш и получиш тлъста глоба, гражданската ти скача няколко пъти и ако искаш да си възстановиш точките отиваш на опреснителен курс. Другият голям фактор при тях е активният контрол на пътя - ченгето те спира от всяко едно положение с лампите, така че никога не знаеш от къде ще ти дойде и внимаваш - а тук нашите се подпират на някоя сянчица...

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?