Следвайте ни

Тази дама изхвърли Ботев! Не съжалявала

viber icon

Бившата зам.-министърка на образованието, подписала промяната на учебните програми, не съжалявала за отпадането на “Моята молитва”. Мариана Банчева обяви пред "Дарик", че програмите били изготвени с цел да се осъвременят стандартите на образованието.Според нея учениците не можели да изучават всички произведения, на всички автори. Мариана Банчева е категорична, че учителите и експертите, съставили проекта, не трябва да бъдат уволнени, защото си свършили работата.

Банчева призна, че лично тя е подписала отпадането на „Майце си" и „Моята молитва" на Ботев от учебната програма. „По време на служебното правителство аз подписах проектите на учебните програми, с което те бяха качени на сайта на Министерството, за да могат да бъдат публично достояние. Това, което аз направих, е, че всъщност поех изключителната политическа отговорност да се доверя на тези хора, които са работели и които са решили и са имали куража да представят своя продукт. Не съжалявам за това си решение", убедена е Банчева.

Тя добави, че не подкрепя решението на министър Анелия Клисарова да уволни учителите и експертите, предложили отпадането на творбите: „Най-неконструктивният начин е да търсим персонална отговорност в момента. Аз не мисля, че уволнението на тези хора е решението на проблема с програмите, защото винаги ще има спорни елементи каквато и програма да се направи".
Промените били направени, за да имат учениците повече време за практически задачи. В проекта за промяна на учебния план е записано още, че от произведенията на Вазов няма да се изучава "Чичовци", учениците ще се запознаят само с част от „Епопея на забравените".

Алеко Константинов пък е представен единствено с "Бай Ганьо в банята", отпада „До Чикаго и назад". Няма да се учи и „Тютюн" на Димитър Димов. Вместо това влиза романът „Осъдени души" на Димитър Димов. Най известното стихотворение на Никола Вапцаров "Вяра" също няма да се изучава по план-програмата. От Пейо Яворов отпадат "На нивата", "Заточеници", "Арменци".

Според проекта в учебната програма по литература няма да бъдат включени още: "Хамлет" на Шекспир и "Тартюф" на Молиер. Липсват и "Робинзон Крузо" от Даниел Дефо, "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма.

Коментари (10)

Българин да се наричам.........неудобно е за мене

Българин да се наричам.........неудобно е за мене

22.06.2013 | 13:22

И без това часовете по български език и литература са малко,а часовете за изучаване на западен език са с повече норматив.Според \"калинката\"изхвърлените произведения щели да се учат в часовете по свободно избираема подготовка-добре ,ама в тези часове НЕ присъстват всички ученици,ТЕ са по избор.Предложението ми е въобще да премахнем този предмет с довода ,че е архаичен и неразбираем за голяма част от учениците .Да въведем изучаването на майчин език,ха-ха-ха!

Отговори
0 0
edna

edna

22.06.2013 | 10:53

Браво, Банчева!!! Защо не изхвърли изобщо българската литература като предмет? По-важно е учениците да се научат да пишат на латиница, че да се интегрират по-добре навън. Няма нужда да учат класиците. Ботев е футболен отбор, Шекспир е псевдоним, Димов и Талев са динозаври, а Яворов...ех...двете ти хубави очи, Мариана...

Отговори
0 0
Dalai Lama

Dalai Lama

22.06.2013 | 07:03

Хора, защо се чудите? Та нали каквото е цвета на държавата, такива са и отрочетата.Особено тези, които имат ценностна система на Азис

Отговори
0 0
DA na Botev

DA na Botev

22.06.2013 | 06:47

На един чужд език има точна дума за тази ЛЕЛКА. Тя е ГЬОНСУРАТ. А държавата ни е пълна с такива- много в предното правителство и парламент и не по-малко в сегашното.

Отговори
0 0
billy.1985

billy.1985

21.06.2013 | 23:33

Боклук,позор за България.И\"зам .министър\" готова за линчуване,

Отговори
0 0
Парица е царица...

Парица е царица...

21.06.2013 | 23:09

Каква дама, бе Екип на Марица?? Това си е турска пачавра!! Позор! Срам! Наглост! Всичко е за турски лири!!

Отговори
0 0
Stambolov

Stambolov

21.06.2013 | 22:20

Pro4etete kakvo e kazal Stambolov za Botev , Rakovski I Volov , dali naistina sa geroi ili ima o6te premyl4ano ne4eteno v istoriata

Отговори
0 0
И.Георгиева

И.Георгиева

21.06.2013 | 19:43

ще осъвремени стандартите на образованието,като премахне клаасиката ни и се наложи турсикия език за изучаване - чудесен начин за осъвременяване на образованието ни \nБОЖЕ ког ще слезеш да си събереш вересиите ?

Отговори
0 0
П. Петров

П. Петров

21.06.2013 | 19:01

Аман от \"калинки\" в министерствата и държавната администрация! Сега герберските калинки ще бъдат сменени с червени и депесарски калинки... До кога?

Отговори
0 0
Кирова

Кирова

21.06.2013 | 18:47

С това което говори бившата министърка Банчева и с деѝствията си е направила сама портрет на себе си. Коментара е излишен!!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?