71
Следвайте ни

Тайната падна! Вижте какво огромното наследство остави най-близката жена до Тато

viber icon

Легендарната секретарка на Тодор Живков – Ангелина Горинова, която си отиде от този свят в края на септември, остави наследство за милиони на синовете си Валентин и Камен, известен в арт средите като Тимоти, и на дъщеря си от първия брак, пише „Телеграф“.

Сред най-апетитните имоти са и огромни имение край Китен, къща в Лозенец, заради която се говори, че навремето Тато е бутнал бензиностанция на „Петрол“.

След смъртта на бившия Първи тя бе изпаднала в изгнание и до последния си дъх не даде нито едно интервю и отнесе всички тайни на комунистическия вожд в гроба.

За Горинова се знае, че била много близка с бай Тошо. Говори се, че тя е сред хората, спомогнали за издигането му. Неслучайно именно тя, Мара Малеева и Тодор Живков са единствените хора в България, знаели как ще се развият събитията на Априлския пленум през 1956 г., когато Тато става новият силен човек и оглавява БКП.

Горинова е имала огромно влияние върху Живков, а с Мара Малеева често са били единствените, които са знаели предварително какви събития ще се разиграят в политиката следващите дни и месеци.

Според архивите на БКП Ангелина първо е била секретарка на Вълко Червенков, а мястото ѝ там е уредено лично от Живков. Целта била тя да му предава всичко, което се случва с генералния секретар на партията. Въпреки че Тато е имал няколко чиновнички, най-любимата му била Ангелина.

Много бързо започват да я наричат несменяемата. Още като млада тя изземва цялата кабинетно-административна власт и пази достъпа до Първия по-вярно от всеки друг. Затова към нея се отнасяли със страхопочитание и именно тя най-често вдигала „петолъчката“ - суперсекретния телефон на бившия Първи, който бил за връзка само между тесен кръг от хора от висшия ешалон на властта.

Може би затова неведнъж се носели слухове, че между двамата има роман, но това завинаги ще си остане в сферата на градските легенди. Факт е, че Тато имал респект от нея, отнасял се с уважение и дори се допитвал по много въпроси. Съпруг на Ангелина е ген. Иван Горинов от Държавна сигурност. По време на Втората световна война е партизанин и политически затворник. След 9 септември 1944 г. влиза в редиците на МВР.

Известно време е началник на Софийския затвор, В периода 1975 – 1990 г. е заместник началник на Първо главно управление на Държавна сигурност, От 1977 г. е генерал-майор. Умира на 5 февруари 2002 г. в София.

Сред имотите, които наследяват децата ѝ са няколко апартамента в София, но най-апетитни са огромната къща край Китен на Черно море, семейната къща в софийския квартал „Лозенец“ на ул. „Бигла“. Там Горинови били съседи с другия любимец на Живков – Милко Балев. Заради тях се закрива близката бензиностанция „Петрол“, която разваляла въздуха им.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бай Тошо

Бай Тошо

23.10.2021 | 21:32

Тайната отдавна падна олигофрен, нито шкафчета, нито досиета Пандора, нито суджуци, нито апартаменти, това ви е Бай Тошо - най-великия управник на тая страна!

Отговори
0 1
Не ли тайната една огромна цензурирана лъжа

Не ли тайната една огромна цензурирана лъжа

23.10.2021 | 20:03

То тайната на скъсаните чорапи ще падне скоро И тайната на чифутите кък убиха Кенеди ще падне скоро леко цензурирана от същите убийци Абе престоят бая тайни да паднат Нали Тайна майна

Отговори
0 1
Да й Пи-кая на гроба

Да й Пи-кая на гроба

23.10.2021 | 17:35

100% гние в АДА в момента тая ве-щица антибългарска

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?