Следвайте ни

Търгуват банкноти от 2 лв. на двойна цена

viber icon

Само 3 месеца преди банките да пенсионират книжната двулевка, цената й в онлайн платформите за продажба се вдигна. Тя се търгува двойно повече от себестойността си.

Докато едни просто искат да се отърват изгодно от излизащата от обръщение книжна форма на 2 лв., то други се надяват с годините цената й да се вдигне още и да я препродадат. 

Така този, които желае да се сдобие с изчезващата банкнота с лика на Паисий Хилендарски трябва да се бръкне в джоба с по 4 лв. за бройка. Търговец от Хасково предлага 104 броя от тях, като ако бъдат закупени всички има и отстъпка - по 3 лв. на бройка. Това означава, чe вместо 416 лв. колекционерът на банкноти ще трябва да плати 312 лв. или със 104 лв. по-малко.


История на двулевката:

През далечната 1916 г. е емитирана първата банкнота от 2 лева, а на нея е изписано „ДВА ЛЕВА СРЕБРО“. Това е и времето, в което страната ни започва постепенното преминаване от сребърните монети към банкнотната емисия. По време на войните (1912 -1918г.) БНБ е принудена да кредитира почти неограничено държавата и да увеличава банкнотната емисия и количеството им в обращение. Причината е, че българският лев излиза от войните силно обезценен - стойността му намалява около 14 пъти. 

Първата книжна двулевка е в обръщение до 1924г., като през 1920 г. е емитирана нова емисия, която е в обръщение до 1925г.  Дълги години след това 2 лв. се връщат към монетите и така до 1962г., когато отново е емитирана банкнота с номинал от 2 лв.

На банкнотата е изобразена гроздоберачка. Тя излиза от обръщение през 1996г. Гроздоберачката се казва Кина Гърбова и е от Сухиндол. Когато Кина е била на 16 години – тя и нейни съученици са изпратени на гроздобер. Там е заснета от фотографа Любомир Чаръкчиев, а запечатаният й образ печели първа награда на изложба в ГДР. Тогава БНБ решава да използва снимката за двулевката. 

След излизането на гроздоберачката от обръщение на нейно място през 1999г. се появява сегашната банкнота с лика на Паисий Хилендарски. И така емисията й ще е в употреба до 2021г., когато отново ще бъде заменена от монета. Металната двулевка е в обръщение от 2015г. 

От началото на следващата година парите с лика на Паисий Хилендарски, които вече няма да са законно платежно средство, могат да бъдат обменени на касите на БНБ. Пловдивчани могат да направят замяната в новия Касов център на БНБ, който се строи на Скобелева майка. Строителството му трябва да приключи до края на годината, когато териториалното поделение на „Дружеството за касови услуги” на ул. "Райчо Даскалов" ще бъде изместено в новата сграда. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?