Следвайте ни

Тъжна вест! Почина еднa от най-популярните ни театрални актриси

viber icon

На 88 години си отиде актрисата Гергана Кофарджиева, съобщават нейни близки. 

Гергана Кофарджиева е еднa от най-популярните театрални актриси от близкото минало. В творческата ѝ биография са вписани роли на големи аристократки, заради което в театъра е наричана от колегите си "Царицата". По-известни нейни превъплъщения са в образите на Амели Петрович във "В полите на Витоша", Клея в "Езоп", Мария-Десислава в "Безсмъртна песен" и др. Ролята, с която си взема сбогом с публиката, е на Г-жа Фон Щайн в "Разговор в дома на господин Фон Гьоте" от П. Хакс, на сцената на Театър "София". След 19-годишно отсъствие през 2011 г., Кофарджиева отново се качва на сцената в ролите на Щиглеца и Жената над 70-те в спектакъла на Иван Добчев "Преди/След" от Роланд Шимелпфениг.

Гергана Кофарджиева е родена на 3 май 1932 г. в гр. Каменово, Бургаско. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Желчо Мандаджиев през 1956 г. Дебютира в ролята на Турандот в "Принцеса Турандот“ от Карло Гоци на сцената на ДТ Враца. Работи в драматичните театри във Варна, Враца, Пловдив, Смолян, Театър "София“, "Театър на поезията и естрадата“. Участва във филма "HDSP: Лов на дребни хищници“ на реж. Цветодар Марков в ролята на Госпожата.

Номинирана е за наградата на Съюза на артистите в България "Икар" 2011 за поддържаща женска роля, получава Награда АСКЕЕР за поддържаща женска роля и е носител на редица национални награди, съобщава БНР.

Гергана Кофарджиева е известна още и като Кофарджиева - Гройс, съпруга на покойния голям наш режисьор Любен Гройс.

Поклон пред паметта ѝ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай