Следвайте ни

Тъжна вест! Отиде си известен журналист

viber icon

Починал е известният журналист Тодор Коруев, съобщиха от Съюза на тракийските дружества в България.

"С дълбоко прискърбие съобщаваме, че внезапно ни напусна Тодор Коруев, главен редактор на в. "Тракия"... Той беше дълбоко свързан с трагичната съдба на тракийските бежанци. СТДБ загуби приятел и съмишленик, България - загуби журналист и публицист. Поклон пред светлата му памет", написаха от Съюза на тракийските дружества в България.

Тодор Коруев е роден на 24.11.1942 г. в град Момчилград. Завършил е българска филология и философия в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Работил е като учител и зам.-директор в гимназията в родния си град, във вестник "Вечерни новини", "Работническо дело" и "Дума". Бил е първи зам.-главен редактор на вестник "Дума", кореспондент на вестника в Прага и Москва. В последните години е редактор в издателство "Захарий Стоянов" и главен редактор на в. "Тракия". Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Автор е на книгите "Момчилград. Летописи" (1977), "Горещи думи" (2005), "Тодор Генов. Литературна анкета" (2007), "Горещи думи 2″ (2009), "Овньо льо вакал, каматан..." (2012) и "Животописи" (2014), "Разбойничеството. Истории с хайти в Златоградско" (2015), "Още животописи" (2018), "Ние сме народ от чичовци. Литературна анкета с Любомир Котев" (2018) и "Защото съм такъв. Литературна анкета с Петър Андасаров" (2019).

Съставител е на сборници за Стефан Продев, акад. Михаил Арнаудов, Виктор Пасков и Веселин Стоянов. Носител е на Наградата на СБЖ за цялостна дейност и на три Златни пера на СБЖ, Наградата на СБП за народопсихология, Националната награда "Николай Хайтов" за белетристика, Националната награда за публицистика "Богомил Нонев" и Наградата за политическа публицистика "Георги Кирков" за 2015 г. Голям интерес сред читателите предизвика художественото изследване за старото овчарство в Родопите "Овньо льо вакал, каматан...".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?