Следвайте ни

Светлина в тунела! Ангел Кунчев обяви кога ще се отървем от COVID-19

viber icon

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на пресконференция във връзка с отбелязването на Европейската имунизационна седмица заяви, че достигнем ли до 75% имунитет, ще се отървем от COVID-19.

"Това е нещо, към което се стремим. Трябва да го направим като общество, защото то е за нас. Необходимо е разработването на мащабна ваксинационна кампания. Пътят е ясен и който го достигне пръв, той ще си реши проблемът", настоя доц. Кунчев. 

"Ако има хора, които разсъждават какво ще им се случи, ако се ваксинират, кога да го направят. Ако продължаваме така, ще си останем незащитени като общество”, каза още той и даде за пример Израел, където са овладели пандемията.

Когато хората имат едно благо, те престават да го ценят. Важно е да направим така, че болестите да не се предават.

"През миналия зимен сезон нямаше грипна епидемия. Интересното е, че има конкуренция между вирусите и когато един е доминиращ, той избутва останалите и намалява разпространяването. През следващата година е по-вероятно е да има грип“, отчете той.

"Научихме се да използваме дезинфектанти и това дава резултат, отбеляза той. При добра организация можем да правим над 20 000 имунизации дневно. Проблемът с количествата вече се решава и можем да насочим вниманието си към желанието за ваксиниране“, посочи доц. Кунчев.

От думите му стана ясно още, че през май у нас ще пристигнат 2 пъти повече ваксини от април, а юни 4 пъти повече от май. 

Главният държавен здравен инспектор коментира, че еднодозовата ваксина на „Янсен” ще бъде насочена към туристическата индустрия. 80 000 работещи в сферата са заявили да бъдат имунизирани.

"Всеки ден без коронавируса се поставяха по 5000 ваксини на ден. За нашето общество са опасни не само пандемиите, но и епидемиите.

Миналата година през късната пролет беше ликвидирана епидемията от морбили. Само преди 10 години имахме една епидемия от морбили, съпътствана и с детска смъртност, заяви от своя страна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„В Израел се справиха с пандемията, защото 22 епидемиолози казват с какво да се ваксинира населението и това се направи. Няма политици, няма Нетаняху. Те помагат, защото знаят, че това е истината“, уточни той.

„Доста инфекциозни заболявания не са изчезнали. При изследване на 2000 проби от хора със заболявания, различни от COVID-19, не показаха грип А или Б. В последната седмица се доказват коинфекции при възрастни хора, коронавирус и метавирус“, разкри проф. Кантарджиев.

Традицията по ползването на ваксини в нашата страна е от 140 г. Трябва да се гордеем като българи, че по време на заразата с едра шарка, имунизираме цялото население, благодарение на което през 1928 г. не сме допуснали епидемия. Сега нещата са по-лесни, но трябва да следваме примера на тези преди нас, посъветва той.

Всяка година СЗО оповестява какви грипни вируси ще ни атакуват и на тази база се препоръчват определени ваксини, поясни проф. Кантарджиев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Обратното

Обратното

27.04.2021 | 17:24

С вас няма светлина в тунела

Отговори
3 1
политика

политика

27.04.2021 | 14:43

Прав сте, доц. Кунчев, но как да достигнем тези проценти, като няма достатъчно ваксини? Вече трети път се регистрирам на Електронния портал, но какво от това? Добре, че от ЕС се смилиха над страната ни, та ни отпускат едни извънредни дози. Партийните експерти на ГЕРБ са поръчали близо 5 милиона дози от Астра Зенека, и още толкова от Санофи - ваксина която скоро няма да се появи...А ЕМА бави по политически причини регистрацията на Спутник V.

Отговори
2 7
Ха-ха-ха

Ха-ха-ха

27.04.2021 | 14:05

Мъжка Комра на Тиквун станала врачка

Отговори
5 3
Цветомир

Цветомир

27.04.2021 | 13:59

Ще се оттървем, когато спрете да насаждате страх и паника постоянно!!! Сега покрай изборите мирясахте и народа живна малко.

Отговори
10 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?