1553
Следвайте ни

Светиня пристигна от Румъния, вярващите благодарят

viber icon

СНИМКА БНР

Риза на света Петка Българска, дарена на Русенска епархия от Негово Блаженство Румънския патриарх Даниел, бе посрещната официално днес на граничния пункт Дунав мост. Светинята бе посрещната от висшите представители на духовната и светска власт, съобщи БНР.

Делегация от манастира в румънския град Яш, където се съхраняват мощите на света Петка Българска, предаде днес на българските си православни братя риза на светицата.

Честта да смени румънското знаме с българското бе оказана на областния управител Борислав Българинов, а Негово високопреосвещенство митрополит Наум благодари за щедрия дар на румънския патриарх Даниел и на митрополита на Молдова и Буковина Теофан:

„Надявам се, че с тяхното благословение, заедно с молитвите на всички православни – и в Румъния, и в България, да се докоснем ние, макар и малко, до светия живот на светата преподобна наша майка Параскева, за да бъде тя наша истинска молитвена застъпница и закрилница пред Всеподателя Бога, за румънския и за българския братски народи“.

Заедно с ризата на света Параскева, със съдействието на търговския консул към посолството ни в Букурещ Ивайло Маринов, в България бяха доставени и 35 тона хранителни продукти за нуждаещи се християни от различни епархии.

Светинята ще се съхранява в манастира "Света Петка" в село Копривец, а на празника Петковден ще бъде донесена в катедралния храм на Русе

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?