Следвайте ни

Свалиха от самолета прочут наш специалист

Пътуването му за Белгия било маловажно, отсякоха на летището в София

viber icon

Известен наш специалист тръгна по работа за Белгия, но стигна само до Летище София. Въпреки че е носил половин дузина документи ​- договор с чуждестранния работодател, клетвена декларация, PCR​ тест, специален формуляр Passenger Locator Form, самолетен билет и др., Стоян Ножделов  бил върнат още на чек-контрола на аеропорта. Историята му е доказателство колко трудно се пътува в условия на пандемия, дори чинно да си изпълнил всички изисквания, посочени от властите.  

Стоян Ножделов е един от малкото български препаратори, известен със занаята си и зад граница. Регулярно ходи в чужбина за изпълнение на краткосрочни поръчки. Такъв бил и последният случай. Работодателят му изготвил надлежно договор за изпълнение на поръчката, изпратил и копие, за да може пътуването да се счита като „неотложно и съществено”. Именно с такъв довод обаче не пуснали препаратора да се качи в самолета.

Така Ножделов загубил бъдещия си доход от възложената работа, парите за PCR теста, транспортните разходи от Панагюрище до столицата, а засега - и парите за самолетния билет. "Толкова бях афектиран, че не попитах самолетната компания при какви условия мога да получа обезщетение за проваления полет", разказа той пред "Марица". 

От 27 януари до 18 април в Белгия е въведена временна забрана за всички пътувания от и до страната с цел туризъм или поради други несъществени причини, независимо дали тези пътувания се осъществяват с въздушен, автомобилен, морски или железопътен транспорт. От забраната има само няколко изключения и за такива се считат убедителни семейни причини,  образование, пътуване по медицински причини и аморфното „професионални причини”. Въпреки цялата предварителна бумащина, белгийските власти задължават всички пристигащи от страни в червената зона, каквато е и България, да спазват задължителна 7-дневна карантина. Вероятно тук се крие и причината, поради която на българина не е разрешено да излети.

"Моето бизнес пътуване беше планирано като краткосрочно и затова са преценили, че няма смисъл да тръгвам, след като заради карантината няма да мога да свърша ангажимента си", предполага Стоян Ножделов. А само предполага, защото на чек-контрола го отрязали само с "пътуването ви не е по съществени причини". Тепърва ще преговаря с нискотарифната авиокомпания за компенсация или ваучер за следващо пътуване. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Да да

Да да

30.03.2021 | 10:42

Майни това е пародия с тия шурутий ! Тоя пък бил спец препаратор ами може да почака да препарира а ! Иначе тия английски паспорти си избършете дивия с тях !

Отговори
8 1
Ахаха

Ахаха

30.03.2021 | 09:17

Ама те нама ко да правят ся на летището и се занимават с глупости ! Плюс те не разбират кво им трябва като документи ... и аз бях така миналия месец като летях за Англия , докато не изкарах британския паспорт и млъкнаха

Отговори
6 3
ами

ами

30.03.2021 | 10:08

Мой братовчед онзи ден тръгнал от Лондон за София с английски паспорт и не го пуснали в самолета. Извадил българският и му казали така може.

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?