Следвайте ни

Свалиха държавната субсидия за партиите на 1 лев (ОБЗОР)

Партиите ще могат да получават пари от бизнесмени

viber icon

Окончателно парламентът свали държавната субсидия за партиите на левче за глас. Позволено е обаче, партиите да получават пари от бизнесмени, които нямат задължения към държавата и не са регистрирани в офшорни зони. Така политическите формации прескочили 1 % на последните парламентарни избори, ще получават десет пъти по-малко на глас, предава Nova.

За намаляването на държавната субсидия гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС, „Атака” и ВОЛЯ. Депутатите на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов се въздържаха да подкрепят промените. Според БСП, които гласуваха против, управляващите свалят субсидията, за да постигнат служебна победа на местните избори през есента.

В партийните каси вече ще влизат по левче, вместо досегашните 11 лв. на глас. Против промените бяха депутатите на БСП.

„Сега сте решили финансово наказание, за да унищожите опозицията. Добре, ще се справим, ще оцелеем”, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.

„Вашата партия не може да се справи без тези 11 лв., защото неразумно и налогично сте изхарчили субсидията си. И сега тук, като истински матросовци браните партийната си субсидия”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Управляващите аргументираха промените с резултата от референдума преди 3 години, когато 2,5 млн. избиратели казаха „да” на субсидия от 1 лв. Упрекът на опозицията беше, че от партиите се режат пари преди местните избори, за да постигне ГЕРБ служебна победа на тях.

„ПП ГЕРБ, когато беше създадена прави повече от три избора без никакво финансиране”, посочи Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

„Да, вие влязохте в политиката с два заложени апартамента, на г-н Борисов и на г-н Цветанов, но някои от тях излязоха с по 10 апартамента”, каза Георги Свиленски от БСП.

Дискусия предизвика и предложението на ДПС –  партиите да се финансират по американски модел от бизнеса. Според левицата така политиците ще изпаднат в сериозни зависимости.

„Вие не предлагате никакъв модел, вие гасите лампата и отваряте вратата”, заяви Пинчо Милков от БСП.

„Не знам за какво гасене на лампите говори г-н Милков, говорим за светло финансиране”, подчерта Хамид Хамид от ДПС.

Депутатите решиха бизнесът да финансира партиите само при платени данъци и ако не е  регистриран като офшорка.

Промените в модела на финансиране влизат в сила от 1 юли. Така до края на годината държавата ще спести над 14 млн. лв. Последната дума по промените ще има президентът Румен Радев, от когото зависи дали  промените в държавния бюджет ще влязат в сила или ще им наложи вето.

 

Коментари (1)

04.07.2019 | 23:06

Това е до края на тази година, догодина не се знае.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?