Следвайте ни

Суматоха в аптеките: От днес лекарства по Здравната каса само с електронни рецепти

viber icon

Хаос и суматоха се очакват днес в аптеките. Причината е, че от 1 юни лекарствата, финансирани напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), следва да се отпускат само с електронна рецепта. Издадените до 1 юни хартиени рецепти обаче ще продължат да се изпълняват от аптеките докато са валидни.

За лекарствата на свободния пазар, които пациентите сами купуват, е предвидено да се предписват както на електронни, така и на хартиени рецепти.

Проблемът е, че последните поправки в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, в които новият ред е залегнал, обаче, предстои да се обнародват в Държавен вестник и поради това за хартиените рецепти до последно има неяснота.

Ако промените бъдат обнародвани днес, както са предложени, то от 1 юни електронните предписания стават задължителни за лекарствата по линия на НЗОК, докато тези на свободния пазар ще важат и хартиените рецепти.

Ако поправките не бъдат обнародвани днес и закъснеят, то електронните предписания ще бъдат задължителни за всички лекарства, които се назначават на и след 1 юни и съответно издадените на и след 1 юни хартиени рецепти няма да са валидни.

От Министерството на здравеопазването казаха, че наредбата е изпратена за публикуване в Държавен вестник, но в публикуваното в понеделник съдържание на официалния раздел на броя на вестника от 1 юни тя не фигурира. При забавяне на обнародването ѝ с няколко дни може отново да се стигне до напрежение и връщане на хартиени рецепти от аптеките.

До ситуация със забавяне обнародването на наредбата със 7 дни вече се стигна по-рано този месец при предходната отсрочка, която беше дадена за задължителните електронни рецепти. Това доведе до хаос и напрежение в системата, тъй като след 1 май аптеките нормативно нямаха право да изпълняват хартиени рецепти, а лекарите продължаваха да ги предписват заради очакваната отсрочка.

Рецептурните книжки и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства се очаква да преминат напълно в електронен вариант от 1 юли, уточниха от МЗ. "Допуснатото забавяне в електронната трансформация на тези два документа се дължи на прехвърлянето на проекта през миналата година от бившето ръководство на МЗ към фирмата изпълнител "Информационно обслужване“ АД и забавяне в техните действия", посочват от ведомството.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

мама Миа

мама Миа

01.06.2021 | 14:55

А как ще изписват електронни рецепти селските лекари-няма нет,няма пътища,дори вече и автобусни линии са лукс за села над 30 км. от общински град?Преглеждат в стари медицински пунктове ,без компютри разбира се.Не може да се налагат нови практики без да се помисли могат ли да бъдат изпълнени и в малки населени места.

Отговори
0 0
мама Миа

мама Миа

01.06.2021 | 14:48

Интересно ,селските лекари ,които преглеждат на крак в едни порутени стари медицински пунктове,те как ще изписват рецепти?Няма интернет,няма компютри,не че има пътища,а вече и автобусни линии до много населени места ,а някои чиновници налагат практики,базирани само от позиция на фотьойла в хола .

Отговори
0 0
Станислав

Станислав

01.06.2021 | 08:34

Така е ,голямото чакане ,води до проблеми.Досега ,България ,трябваше да е като Естония - една лична карта с чип и никаква бумащина ,ама тази пуста роднинска бюрокрация /800 000 чиновници/!

Отговори
8 0
Станислава

Станислава

01.06.2021 | 07:56

Горките лекари.Какво ги чака.

Отговори
4 0
Не само тях

Не само тях

01.06.2021 | 11:10

А и пациентите!!!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?