Следвайте ни

СУ допусна сигналите за плагиатство срещу Петър Илиев, започва проверка на Етичната комисия

viber icon

Трите сигнала за плагиатство срещу д-р Петър Илиев са допустими и са изпратени на Етичната комисия на университета, която ще извърши проверка по същество дали Илиев е плагиатствал от доц. Наталия Киселова, съобщиха за сайта „Лекс“ от висшето училище.

Проверката на сигналите е извършена от проф. Николай Витанов, зам.-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е юрист от правния отдел на университета и специалист от отдел „Човешки ресурси“.

Проверката се извършва по новите специални вътрешни правила на СУ. Сега Етичната комисия ще трябва да запознае Илиев със сигналите и доказателствата и да му даде възможност да изрази мнението си, да представи допълнителни доказателства или да поиска събирането им.

Освен това комисията може да поиска от ректора проф. Анастас Герджиков да възложи на трима експерти, които не са в конфликт на интереси, да дадат становища. Те трябва да са хабилитирани в същата специалност или в същото професионално направление, т.е. в случая конституционното право.

Тези експерти анализират детайлно проверяваните публикации и в срок до 14 дни от деня, следващ деня на възлагането, дават заключение за наличието или липсата на плагиатство.

Въз основа на техните заключения Етичната комисия ще се произнесе  със свое решение.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?