Студентите оставят в Пловдив 350 милиона годишно

Държавата е най-големият инвеститор чрез вузове, най-много харчат чужденците

Пловдив е сред най-бързо развиващите се градове у нас, показват статистиката и отчетите на местната власт, пише "Марица". Кои обаче са най-големите инвеститори под тепетата и откъде реално идват парите? През последните години повечето международни компании в областта на индустрията избират да изградят своите предприятия в съседните общини. В същото време се оказва, че в широко рекламираните аутсорсинг и IT сектор под тепетата са заети не повече от 6000 души. И така - кой всъщност е най-големият донор за местната икономика, когато говорим за малкия и средния бизнес? Фирмите ли са най-голямата инжекция на града, или нещо друго събужда живота под тепетата? Предприятията ли пълнят новите блокове, ресторантите, апартаментните комплекси и захранват предприемачите с потребители? Не. Оказва се, че това е държавата и няколко частни компании, инвестиращи във висшето образование. 

Какво показва статистиката в тази посока?    

В Пловдив в момента работят 10 висши учебни заведения. Сметката сочи, че тук по пътя на знанието вървят 26 385 студенти в редовна форма на обучение. Според статистиката, която екипът на „Марица” подготви, за бакалаври и професионални бакалаври се подготвят 18 169 младежи. В магистърските програми се обучават други 8216. Освен тях временно под тепетата пребивават 13 187 задочници. Не всички те остават в Пловдив през академичната година, но два или три пъти идват на лекции и изпитни сесии за по един месец. Общо всички студенти са почти 40 000 души, които, съотнесени към общия брой на активното население, правят един сериозен процент. 

Тази суха, макар и впечатляваща статистика, всъщност означава ежедневен прилив на свежи пари в града под тепетата. Имайки предвид, че около 13% от студентите в местните вузове са чужденци, а младежите от други населени места са значително повече от тези, родени в Пловдив, можем лесно да пресметнем за какви средства става дума. 

В Пловдивския университет например съотношението на студенти от града и такива от други населени места е едно към две и дори

едно към три в някои специалности. 

В педагогическия факултет в момента се обучават 1150 пловдивчани и 2823-ма младежи от други градове и села. Общо за университета съотношението е следното - 4458 студенти от града и 9974 "пришълци". 

В Медицинския университет пък едва 1444 от обучаващи се са пловдивчани. Тук чужденците са над 2000 човека, а българските младежи от други населени места са малко над 2400. 

Всички студенти плащат такси в размер от 300 до над 1000 лева за година. Държавата допълнително финансира тяхното образование, като дотира разходите на университетите по тяхното образование. Плащат се и заплати на стотици служители на висшите учебни заведения, които пазаруват в Пловдив, пътуват тук, строят жилища, ходят на ресторант и т.н.   
Самите студенти също оставят в Пловдив милиони всеки месец. Освен таксите те също харчат пари за квартира или общежитие, транспорт, храна, учебни материали, дрехи, обувки, аксесоари и забавления. Това е 

огромна подкрепа за голяма част от бизнеса.

От обучаващите се тук печелят фирми от различни области - строителство, рентиерство, производство, търговия, услуги. 

Още по темата вижте тук.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?