Следвайте ни

Строител №1 Симеон Пешов не понасяше лакомията и политиканството

Издъхна на 79, завеща бизнеса на синовете си

viber icon

Лакомията и политиканстването могат да убият всеки бизнес. Това повтаряше често строител №1 на България в ерата на демокрацията Симеон Пешов, който почина внезапно на 79 години вчера. Той успя да превърне соцгиганта “Главболгарстрой” в най-мощната частна компания в този бранш, която винаги беше в играта, независимо кой е на власт. Пешов бе първият председател на основаната след промените Камара на строителите в България и остана неин почетен председател до смъртта си. “Главболгарстрой” пък построи знакови обекти - от магистрали и молове до американското посолство и зала "Армеец" в столицата. 

Приживе Пешов винаги трябваше да отговаря на въпроса дали разковничето за успеха не е във вечната близост с властта. "Може ли "Главболгарстрой" да е близка с цялата власт от 1991 г. досега? Тя е различна по цвят", контрираше неизменно бизнесменът. И подчертаваше, че просто компанията уважава законите. И най-важното, не се занимава с политиканство.

Лично той наложил тези правила още през 1990 г. с депеша до всички подразделения на създадената на 16 септември 1969 година с указ на Държавния съвет строителна фирма. 

"Това беше нашето спасение. Иначе вътре във фирмата вече бяха започнали да се появяват демократи, твърди комунисти, нови комунисти, земеделци, всякакви. Оттогава

на оперативките в "Главболгарстрой" никога не се коментира правителство, парламент, политици

и т.н.", обясняваше строителният бос. Той неизменно следваше и друг принцип в бизнеса си. 

 "Силата на “Главболгарстрой” е, че ние не сме били лакоми да си разпределим печалбата и да я изядем. Винаги сме се грижели да инвестираме в хора и в техника. Както и да сме иновативни, да сме първи в нещо." 

Пешов работи в “Главболгарстрой” 32 години, като в 29 е неин ръководител. Преди и след приватизацията.

Сега строителният бизнес ще бъде поет от синовете му от първия му брак - Камен и Калин Пешови, които вече повече от десет години са на ръководни позиции в дружеството.

Другият бизнес на холдинга - туризмът, с хотели по Черноморието и в Рила планина, се ръководи от дъщерята на Пешов от втория му брак - Анна. И тримата никога не са били глезени от баща си. 

"Спартански ги гледах и трите деца. Защото

аз съм израсъл от бедно селянче до мениджър на голяма компания в редица лишения.

Учех в гимназията в Самоков и в петък вечер си тръгвахме всички пеша до Белчин. В събота и неделя цепя дърва, режа дърва, в понеделник рано сутрин с раницата, пълна с малко картофи, малко фасул, малко сланинка и с хляб за седмицата, тръгвам пеш до Самоков, 17 км. И съм на училище в 8 часа. Ние не бяхме от най-бедните, но все пак бяхме от по-бедната част. Сега, като сме от по-богатата част, не живея охолно. Отнасям се много строго към себе си - не преяждам, не препивам", казва в едно от последните си интервюта Пешов. 

Роден е на 29 март 1941 година в село Белчин, община Самоков. Завършва висше образование в Инженерно-строителния институт (ИСИ) в София.

Професионалният му път започва в Изчислителен център за строителството, който по-късно става Институт по строителна кибернетика.

През 1990 година поема ръководството на компаниите в групата на "Главболгарстрой", която е най-голямата на българския пазар и вече има построени стотици обекти в бившия Съветски съюз. По това време зад граница за фирмата работят 18 000 души. Повратен момент за оцеляването на "Главболгарстрой" е изборът <210> през 1991 г. като подизпълнител за построяването на жилищни градчета за завръщащите се от Източна Германия съветски войски. Това става по руско-германска програма за 8,8 млрд.

За огромна изненада българските строители се справят перфектно въпреки строгия германски надзор. 

Приватизацията на компанията се оказала втори преломен момент за "Главболгарстрой" и за Пешов. Още в края на 1992 г. започвали да правят оценка на фирмата с помощта на американската "Ърнст енд Янг". Голямата драма настанала 3 месеца преди парафирането на договора 4 години по-късно. Тогава изведнъж им съобщили, че не им разрешават мениджърска форма на раздържавяване.

"Измениха се показателите и трябваше да се приватизираме кешово.

Ние от собствени пари бяхме събрали $500 000, а оценката беше ужасно висока

За 3 месеца следваше да съберем много милиони долари, за да успеем да приватизираме компанията. Добре че няколко банки - наши и чужди, ни повярваха, добре че имах доста приятели. Справихме сме, но после дълги години изплащахме кредити", разказва за преживяното Пешов.

 През последните години той основа фондация "Възраждане за Белчин", чрез която направи много неща за родното си място.

С помощта на еврофондовете беше възстановена късноантичната крепост Цари Мали град. През 2019 г. "Главболгарстрой" откри поредния си луксозен СПА комплекс "Белчински извор", в който инвестира 18 млн. лв.

За последно Пешов работеше да се възстанови Голямата базилика в Плиска по идея на Ванга.

Край Белчин бяха и повечето му любими маршрути, по които отмаряше най-добре в разходки. Най-щастлив беше, когато го придружаваше неговият внук Симеон Пешов-младши от по-големия му син. Приживе строителният бос не се забърка в никакви шумни скандали. 

"За всички, които познаваха инж. Симеон Пешов, той остава пример за почтеност, упоритост и любов към професията и хората", написаха вчера от холдинга, което вероятно ще потвърдят и повечето колеги и партньори в бизнеса на строителния бос.

Поклонението пред тленните му останки ще бъде днес от 10 до 12:30 в църквата "Св. св. Апостоли Петър и Павел" в село Белчин. 

 

"Главболгарстрой": от жилища в Сибир до магистрали и газопровод

1969 г.  на 22 май е създадена „Главболгарстрой“ по силата на междуправителствена спогодба „Нефт-желязо“ за извършване на строителни работи от български работници за територията на страните от бившия СССР срещу доставки в България на нефт и желязосъдържащи суровини 

1970 г.  в Бухара, Небит-Даг, Старий Оскол, Губкин и Архангелск са базирани първите български строители, а няколко месеца по-късно работници на компанията започват работа в Оренбург, Тюмен, Аксай, Ярославл и Саратов 

1991 - 1996 г.   „Главболгарстрой“ започва работа като главен подизпълнител на строителния гигант „Хохтив“. На територията на Руската федерация, Украйна и Беларус са изградени шест жилищни градчета за връщащите се от Германия военнослужещи. Стойността на проектите е 600 млн. германски марки 

1991 г.   на „Главболгарстрой“ е възложено изграждането на административната сграда на Международната банка за икономическо развитие в Москва

1997 г.   Компанията е приватизирана и се преструктурира в акционерно търговско дружество 

2000 г. Многопрофилен болничен комплекс „Къзълорда“, Казахстан

2001 г.  Административна сграда на Ръководство на въздушното движение, София

- Хотел Hilton, София

2002 г.   Център за православно наследство, Переделкино, Русия 

2003 г.   Реконструкция на Национален стадион „Васил Левски“ 

2004 г.   Завършва изграждането на сградата на посолството на САЩ в София

2009 г. Ваканционното селище „Св. Тома“ край Созопол 

2011 г.  Многофункционална спортна зала „Арена Армеец“, София 

2012 г.   Летищна контролна кула на Летище София

- Кръстовище на две нива на бул. „Пейо Яворов“ и бул. „Драган Цанков“ 

2014 г.  Търговски център Sofia Ring Mall

2015 г. АМ „Струма“, лот 2, реконструкция на виадукт „Бебреш“ 

2016 г.  Рехабилитация на Централна гара София 

2017 г.   Язовир „Пловдивци“

2018 г.   Завършва изграждането на транзитен газопровод за Турция  

 

Под тепетата: Построи „Колодрума”, вдига модерни жилища в „Западен”

„Главболгарстрой” построи „Колодрума”, новото крило на хотел „Империал” и още редица знакови обекти под тепетата. Компанията на Пешов е активен играч на строителния пазар както в големите търгове и обществени поръчки, така и като изпълнител на частни проекти. Вече 50 години мотото на компанията е „Доверие завоювано с качество”.

Възходът й в последните години е показателен

Спортната зала „Колодрума”, която според официалните данни на Община Пловдив струва близо 50 млн. лв., разбира се, си остава сред топобектите на пловдивския клон на „Главболгарстрой”. „ГБС - Пловдив” построи  Лъчетерапевтичния комплекс на Онкодиспансера (близо 11 млн. лева),  новата сграда на ДГ „Котаракът в чизми” в район „Южен” (4 млн. лева), ремонтира  Драматичния театър (4 млн. лева). Докато си партнира с Общината, в предишния мандат, "ГБС - Пловдив" построи новото крило на хотел "Империал", собственост на фамилия Тотеви. Междувременно компанията влезе на жилищния пазар като инвеститор.  

Строи жилища като инвеститор в зеления „Западен” 

Днес най-оживеният строителен бум кипи в пресечката на Пещерско шосе - на ул. „Рая”. Тук, в сърцето на един от най-зелените райони на Пловдив -„Западен”, още в началото на 2017 г. „ГБС - Пловдив” започна строежа на свой атрактивен жилищен проект. Той включва жилищна сграда с няколко корпуса и обекти с обществени функции в партерната зона. Проектант на сградите е софийският арх. Пламен Братков от „Аедес студио”. През май 2018 година стана ясно, че компанията ще строи

новата галерия на ул. „Гладстон“

в града под тепетата.

Ценовата оферта, за която фирмата ще извърши строително-монтажните дейности, е 3 499 000 лева. Дейностите по новата галерия са комплексни - те включват както разрушаване на съществуващата сграда, проектиране и извършване на строително-монтажните дейности на новата изложбена зала, но и упражняване на авторски надзор по време на строителството. Миналата година „Главболгарстрой” спечели голямата обществена поръчка за изграждането на

плувен комплекс „Младост”

на стойност 12 млн. лева с ДДС. Само за месец компанията грабва втора голяма поръчка, след като бе избрана да изпълни модернизацията на Пречиствателната станция за 57,7 млн. лева по Водния проект. Тук фирмата участва в консорциум, в който е водеща фирма, но на практика така "Главболгарстрой” спечели най-голямата обществена поръчка в Пловдив.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?