Следвайте ни

Страшни цифри: 1/3 от ресторантьорския бизнес вече фалира

viber icon

Eдна трета от ресторантьорския бизнес вече фалира. Тези колеги няма да се върнат в играта, пресмята Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Освен директните загуби има и други проблеми. Например - такса смет и данък сгради. Общинските администрации можеха да помогнат, като опростят тези средства. Кредитите са разсрочени до края на март, което не е достатъчно. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години, и то след изтичане на пандемията“, посочи още Димитров.

Според него е наложително бързото изплащането на средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност“, която позволява да се връщат 20 на сто от оборота на затворените бизнеси от началото на 2021 година. След 20 януари чакаме плащанията по тази програма, както и тези по мярката "Запази ме", напомни зам.-председателят на БХРА. 

Другото притеснение на бизнеса са кадрите. "Има отлив от тази професия. Създавали сме тези хора с години, а сега сме напът да ги загубим", коментира Димитров.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай