Страшни цифри: 1/3 от ресторантьорския бизнес вече фалира
- 21.01.2021 | 10:00
- Marica.bg
- 935 прегледа
- 0 коментара
Свързани новини
Управителят на "Дедо Пене": Ние спазваме буквата, но други я нарушават, тежко е с персонала
Кръчмарско опълчение срещу властта, отварят на своя глава
Проф. Кантарджиев: Без нощни забави, да си пият най-много по 5 човека
Собственик на хотели и ресторанти: Направиха така, че да си избодем очите в бранша
Започват плащания по мярката "20% от оборота"
Сервитьори и камериерки напират за ваксини преди летния сезон
Спряха авантата за заведенията в Пловдив, ще плащат наеми и такси
Шеф Бурановски: Илюзия е, че хората ще се върнат по ресторантите
Ицо Хазарта: На едни им забраняват да работят, на други им вдигат заплатите
Eдна трета от ресторантьорския бизнес вече фалира. Тези колеги няма да се върнат в играта, пресмята Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
„Освен директните загуби има и други проблеми. Например - такса смет и данък сгради. Общинските администрации можеха да помогнат, като опростят тези средства. Кредитите са разсрочени до края на март, което не е достатъчно. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години, и то след изтичане на пандемията“, посочи още Димитров.
Според него е наложително бързото изплащането на средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност“, която позволява да се връщат 20 на сто от оборота на затворените бизнеси от началото на 2021 година. След 20 януари чакаме плащанията по тази програма, както и тези по мярката "Запази ме", напомни зам.-председателят на БХРА.
Другото притеснение на бизнеса са кадрите. "Има отлив от тази професия. Създавали сме тези хора с години, а сега сме напът да ги загубим", коментира Димитров.
Коментари (0)
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни