Следвайте ни

Страхотна новина за платения отпуск! Ето кого ще зарадва

viber icon

Работещите вече ще имат право на отпуск след 4-месечен стаж, ако се приеме предложение на Министерството на труда и социалната политика. За промяната в Кодекса на труда вече е постигнато съгласие между синдикатите и работодателите. Това съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след заседание на Тристранката, пише в. Труд.

Досега ползването на платен годишен отпуск беше възможно само след придобиване на 8 месеца трудов стаж в съответната фирма.

Постигнато е съгласие и по още един въпрос – колективният трудов договор да може да става валиден след съгласие на всички национално представителни организации на работодателите и синдикатите.

Първоначалното предложение беше той да се разпростира при съгласи е на две организации. Велев уточни, че такъв вариант би довел до сключване на картелни споразумения.

Против предложенията за промени в Кодекса на труда, касаещи извънредния труд се обявиха синдикати и работодатели.

От социалното ведомство предлагат да се позволи до 300 часа извънреден труд на годишна база, но само при договорка на браншово и отраслово ниво.

При положение, че това не е залегнало в колективния трудов договор, извънредният труд не трябва да надхвърля 150 часа годишно, пише блиц.

Велев заяви, че работодателите са на мнение, че договарянето на извънредния труд трябва да става на ниво предприятие, а не да се определя от чиновници от жълтите павета.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?