Следвайте ни

Стотици с фалшиви експертизи за ТЕЛК

viber icon

Преди дни прокуратурата, "Икономическа полиция" и НОИ стартираха мащабна акция в цялата страна срещу измамите с ТЕЛК. Разследват се стотици случаи на неправомерно отпускани инвалидни пенсии, които са ощетили държавата с десетки хиляди.


Акцията е започнала в районите с най-голям процент инвалидни пенсии – Силистра, Разград, Габрово, Враца, Монтана, пише днес.бг.

Оказа се, че голям процент от хората, получаващи инвалидна пенсия, са напълно здрави.

Близо 300 фалшиви инвалиди от Разградско са съдени да връщат пари, пише в "Труд". По проблема в областта се работело целенасочено от 2012 г. Още тогава е била идентифицирана местна организирана престъпна група с участието на медицински лица. Разследването е в Специализираната прокуратура.

През последните години обаче съдилищата в Разград непрекъснато се занимават с такива фалшиви инвалиди, които връщат пари, след като се установява, че не са болни.

Работили преди години по лавината фалшиви експертизи, водещи до инвалидност, си спомнят, че тогава имало данни, че в основата бил хирург, който после бил съден за други престъпления. Участвали и други лица и затова било прието, че е организирана престъпна група. Дали това е потвърдено, нямат данни.

Според местни хора, някои от спряганите за участници, работят и до днес.

"Говорим за масови случаи в някои села, в които млади и здрави хора поголовно са с разширени вени и не могат да работят, поне според документите. Диагнозата е една и съща. В същото време се знае, че са зад граница, където си работят, но са взимали пари у нас да инвалидност", спомнят си разследвали случаите.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?