Следвайте ни

Стотици българи са с нежелани реакции след ваксина

viber icon

Ваксинираните у нас, които са получили нежелани реакции след инжектиране, са малко над 800. Това обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов по БНТ.

Засега в страната няма потвърден случай на починал след поставяне на ваксина срещу COVID-19. След разследване не е доказана връзка с ваксините при споменатия вчера случай на починал пациент, уточни той.

По думите му оттеглянето на държави от ваксината на "АстраЗенека" е заради случаи за странични ефекти. Изключително големият брой участници в клинични изпитвания дават основание Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) да препоръча за разрешаване за употреба всички четири до момента разрешени за употреба ваксини, допълни той.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата припомни за одобрената вчера от ЕАЛ и ЕК четвърта ваксина - препаратът на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън").

"44 000 са участниците в клиничното изпитване - това е едно много мащабно клинично изпитване, което позволява да бъдат натрупани данни, те да бъдат анализирани и да се направи преценка дали съответната ваксина отговаря на европейските изисквания и да получи разрешение за употреба", коментира Кирилов.

По думите му е било безпрецедентно мобилизирането както на експертния потенциал на ЕС, "така и на финансовата комисия, която подпомогна производителите, така че да може по-бързо да бъдат проведени клиничните изпитвания, да бъдат натрупани необходимите данни и да се вземе решение".

"Европейската агенция и националните агенции оказват максимално регулаторно съдействие за това производството да се случва максимално бързо и да бъдат произвеждани и доставяни дози", каза Кирилов и посочи, че водещо е ползата от ваксината, а имунизационните паспорти са нещо, което само се обсъжда.

"Ако руската ваксина "Спутник V" е безопасна, тя ще бъде одобрена и използвана", каза още Богдан Кирилов. Това обаче ще стане само след одобрение на ЕМА и ЕК.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Доктор Илиев от Берн

Доктор Илиев от Берн

12.03.2021 | 23:59

" това са единични случаи, които се раздуват медийно"

Отговори
2 1
Schetovodstvo

Schetovodstvo

12.03.2021 | 17:49

IZGLEJDA I VAKSINITE SA S LOSHO KACHESTVO ZA IZTOCHNA EVROPA-BULGARIYA,KAKTO I VSICHKKI STOKI I HRANI OT EVROPA !

Отговори
6 2
.!.

.!.

12.03.2021 | 15:59

Когато политиците лекуват от несъществуващи болести така се получава.Човечетата съответно се почувсваха значими и щастливи от внезапното, фанатично внимание да ги спасяват и лекуват от нещо си и играчката става плачка.

Отговори
9 3
партийни експерти

партийни експерти

12.03.2021 | 13:34

Сгрешена при клиничните изпитания, неизследвана за лица под 18 и над 55 г, неефективна за новите варианти и ... опасна ваксина! Приета чрез лобизъм!

Отговори
35 6
И сега въпроси Много въпросителни И много висящи

И сега въпроси Много въпросителни И много висящи

12.03.2021 | 12:57

Балона еврейски с масова задължителна паспортизация принудителна с диктат наложена ваксинация се спука Видно е и за дечицата от детската градина който не вярват че щъркела носи децата и Дядо Коледа са мама тате дядо баба а Снежанка е Марийка другарчето от градината Въпроса е дали ще стигнат уличните стълбове за да бъдат овесени като рибарски чироз виновниците за този терор над редовия Българин Въпроса е дали няма да забегнат в странство като братя Избегалеви

Отговори
29 3
Подкрепям вашето мнение-И сега...

Подкрепям вашето мнение-И сега...

12.03.2021 | 13:38

Омръзна ми от лъжи!Стига толкова,това не се търпи.

Отговори
25 2
А сега

А сега

12.03.2021 | 12:10

Как,бе? Нали само един го болеше леко ръката и на двама старци им омекнали пишките? Изведнъж стотици.... Да не са десетки стотици или повече?

Отговори
49 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?