Следвайте ни

Стефка Костадинова: Дано българка подобри рекорда ми, чакам олимпийско злато от Токио

viber icon

Искрено се надявам българка да подобри световния ми рекорд от 209 сантиметра. Това си пожела шефката на олимпийския ни комитет Стефка Костадинова, която вече 33 години притежава най-високото постижение в скока на височина за жени в интервю за dir.bg.

"Сигурно все някога ще станe. Ние сме силна нация и не случайно сме с уникална школа в скока на височина. За да е рекордът вече над 30 години все още български", заявява легендарната пловдивчанка в отговор на въпрос кога очаква рекордът й да бъде подобрен.

"Днес от дистанцията на времето, много неща изглеждат различно, по друг начин. Но спомените са все така ярки. Горда съм, че като българка съм представяла страната си успешно пред целия свят. За това ми помогнаха много моите съотборнички и конкурентки от България, моят екип, всички, които бяха край мен тогава. Всички титли и рекорди са ми скъпи, но най-силно в паметта ми са запечатани световният рекорд 209 см в Рим 1987 и олимпийското злато в Атланта 1996 г.", заявява още Костадинова.

Тя смята, че отложените за догодина Олимпийски игри в Токио все пак ще се проведат, въпреки пандемията от коронавирус-
"Неяснотата пред човечеството поставя куп проблеми, но желанието на МОК и на японското правителство е, тези игри да бъдат "светлина в тунела", както се изрази президентът на МОК Томас Бах и с тях човечеството да отбележи победата над вируса. Дано се случи това. Вярвам, че хората ще се справят и светът ще стане свидетел на глобален спортен празник. Трябва да бъдем оптимисти до последно", казва световната рекордьорка.

Тя е оптимист и за перспективите пред българския спорт, дори се надява на олимпийска титла.

"Винаги съм за това да не се натоварват спортисти и треньори с прекалени очаквания, да не говорим за големи кошници и прогнози. Силно вярвам, че българският спорт ще възвърне част от позициите си и отново ще имаме поводи за гордост и национално самочувствие. Сред спечелилите вече квоти има както млади талантливи наши състезатели, така и легендарни спортисти - като Мария Гроздева например. Пандемията прекрати олимпийските квалификации, целият процес се реорганизира и нещата все още са твърде неясни. Надявам се обаче, в крайна сметка в Токио страната ни да спечели повече отличия от Рио 2016. И да чуем българския химн", пожелава си Костадинова, която вече 15 години оглавява БОК.

Бившата шампионка продължава да поддържа форма.

"Спортувам всеки ден. Обикновено бягам по час-два всяка сутрин, отделно разходки сред природата във всеки възможен момент. Дори ако се случи да не взема дневната си порция спорт, в

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай