Следвайте ни

Стефан Янев: Ситуацията е нетипична, Пламен Николов трябва да има качества и нерви ВИДЕО

viber icon

Не го познавам лично и не съм разговарял с него, но му пожелавам успех! Това заяви служебният премиер Стефан Янев за предложения за премиер от партия "Има такъв народ" Пламен Николов.  Стефан Янев е гост на 18-ото гайдарско надсвирване в рамките на Илинденския събор в село Гела.

"Пожелавам му да има качества и нервите да бъде в състояние да води, защото ситуацията е нетипична и личността на кандидата за премиер е много важна, предвид факта, че електоралната подкрепа към момента за бъдещ кабинет не е достатъчно ясна. Важно е дали той е консенсусен, дали ще получи очакваната подкрепа в парламента, за да може да бъде съставено правителство и този консенсус ще предопредели до каква степен това правителство ще бъде ефективно и с достатъчно дълъг хоризонт, за да направи необходимите реформите", каза Янев и изрази опасения, че ако това не се случи, алтернативата е някакъв вид задълбочаване на политическата криза и поява на междуинституционална криза. 

Служебният премиер изрази надежда народните представители в парламента да намерят в себе си и помежду си сила и мъдрост да направят и подкрепят необходимите коалиции или групи по интереси и мнозинства, така че да има стабилно управление, съобщи NOVA.

„Не искам да звуча като ментор и човек, който дава насоки за приоритети на едно правителството. Приоритетите, които чухме вчера от кандидата за премиер, до голяма степен повтарят, включително и свършеното от служебното правителство. Нещата са до голяма степен свършени, оттук нататък трябва да бъдат продължени. Мисля, че до голяма степен основата е положена. При добро желание от парламента, всичко може да бъде свършено в обозримо бъдеще в рамките на месец-два”, смята Янев.

Той отказа да коментира евентуални имена на бъдещите министри и дали сред тях ще бъдат хора от неговия кабинет: "Нека не се занимаваме със спрягане на имена. Това е въпрос на приоритети и разговори между партиите. Не бих искал да спекулирам с никакви имена и да казвам дали нещо трябва, или не трябва да става. Не мога да коментирам кой какво ще прави. Мога да кажа какво мисля аз. Нека видим как парламентът ще си свърши работата и когато е ясно дали ще излъчи, или не правителство, тогава ще коментираме други хипотези”, добави той.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тоя

Тоя

31.07.2021 | 13:29

е за затвора. Руска подметка

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?