2374
Следвайте ни

Стефан Янев създаде спецгрупа за "Вера Су", лично ще я следи

viber icon

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев се създава координационна група за ситуацията с кораба „Vera Su“ в местността „Яйлата“.

За ръководители на координационната група са определени министърът на околната среда и водите Асен Личев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, а нейни членове са: заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-министърът на външните работи Василий Такев, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и заместник-министърът на вътрешните работи Таня Петрова.

Възложените със заповедта на премиера функции на координационната група са да организира, координира и контролира дейностите на компетентните органи по отношение на кораба „Vera Su“, както и да събира информация за развитието на ситуацията. При необходимост е предвидено да се привличат представители на други ведомства и организации за подпомагане на дейността на координационната група като министър-председателят Стефан Янев лично ще следи дейността й.

"Корабът край Камен бряг не е потънал, има опасения, че са създадени условия. Да, има вода в трюмовете, но корабът не е потънал все още. Това, което се прави е оценка от разстояние, защото наши представители на борда на кораба няма, нито пък екипажът на кораба е евакуиран от него. Отказът на капитана да напуснат кораба означава, че те имат надежда той да бъде спасен".

Това каза служебният премиер Стефан Янев пред БНТ.

"Чувам, че се дискутира, че реакцията на държавата се е забавила. В първите дни, когато корабът засяда се водят интензивни разговори с корабособственика му и застрахователя, без да има ясна информация от тях дали и как ще предприемат определени мерки, при което на третия ден държавата ни разбира, че трябва да предприеме екстрени мерки в резултат на което министерството на транспорта задейства своите структури и започва борба с нищото, което намираме като способности. На първо място способности за спасяване на морето. Но на практика се оказа, че нашата морска администрация се занимава само със себе си. Тази липса на законодателна база, на правила, които да отговарят на международното морско право принуди екипа на траспортното министерство в продължения на няколко дни интензивна работа да намерят правилния механизъм, който да е в рамките на закона и в рамките на международното морско право, така че не може държавата да се намеси. Когато тя се опита да се намеси не се получи очаквания ефект. След това се развали времето и оттук нататък това, което държавата успя да направи бе да изтегли горивото от кораба, което представлява най-сериозният замърсяващ агент на борда на кораба. Колкото до товара на кораба, с официално писмо от Европейската агенция по опазване на околната среда ни бе съобщено, че той не е опасен. Торовете не се изсипваха в морето умишлено. Всички усилия за живота и здравето на екипажа са положени, вчера е построена и специална въжена стълба, така че той ще може да се евакуира на брега, допълни той.

Янев обясни, че решението да не се евакуира екипажът е на капитана на кораба, който преценил, че има още живот в плавателното средство.

"Задействан е план със съдействието на международни компании по спасяване при такива аварии. Тези компании в момента обследват ситуацията, а ключовият фактор е времето да позволи действия, тъй като мястото на засядането е много особено. Плитко е за да могат други кораби с по-дълбоко газене да бъдат наоколо, а от брега е невъзможно да се помага. Всички опции като да бъде изтеглен част от товара на брега или да се ползват въздушни средства като хеликоптери, са преценени като прекалено опасни. Затова не е започнало и тяхното изпълнение", допълни той.

"Като държава сме свършили няколко неща. На първо място транспортното министерство сформира още в началото на седмицата Кризисен щаб, който на място комуникира с всички международни фирми с техните възможности. Аз подписах заповед, с който сформирах кризисна група от политическите ръководства на министерствата, които на място координират, преценяват всички възможности и действат. Разходите по операцията ще бъдат поети от държавата, след което корабът, след като бъде изтеглен ще бъде задържан и със съответните правни инструменти корабособственикът ще възстанови тези разходи", каза още премиерът.

Според него нямало връзка между плана за възстановяване и Северна Македония. "Експертната част на плана е зевършена, той е готов, последният елемент е необходимостта да се намери съгласие по темата енергетика. Сързано е преди всичко с въпроса за затварянето на централите, които работят на въглища.  Това е сериозен дискусионен въпрос в Европа в светлината на Зелената сделка за постепенно намаляване на въглеродните емисии. Нашата изходна точка е националната стратегия, приета през 2019 г., според която началото на затварянето на "Мариците" е 2035 г. В преговори сме с Европейската комисия да дискутираме и по-късна дата - 2036-а или 2038-ма. Това нещо ще се случи буквално през следващата седмица. Нашите позиции са готови на експертно ниво, ще ги уточним в понеделник. Този срок ще бъде предмет на дискусиите през следващата седмица".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Биткойнър

Биткойнър

02.10.2021 | 19:49

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 1
Нали

Нали

02.10.2021 | 19:32

Румен Радев трябва да бъде изхвърлен от президентството час по-скоро! Не трябва дори да бъде допускан до изборите, защото е предател и руски шпионин!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?