1553
Следвайте ни

Стефан Янев: Мерките категорично са временни, не целят задължителна ваксинация

viber icon

Мерките категорично са временни, не целят задължителна ваксинация, увери още веднъж министър-председателят Стефан Янев, този път чрез публикация във Фейсбук страницата си.

Разбирайки добре общественото недоволство и осъзнавайки, че ще понесем критики, особено в разгара на политическа кампания, предложихме временни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Подчертавам отново, че сме наясно с политическите последици от тези непопулярни действия, но аз, както, уверен съм, и моите колеги, споделяме позицията, че гарантирането на политическото ни оцеляване и перспектива не могат да бъдат основания да поставим под риск живота и здравето на българските граждани, нито можем да си позволим да дестабилизираме нашата здравна система, заявява Янев.

"В ситуация на тежки кризи не очаквайте от мен да се поддам на популизъм, пренебрегвайки най-висшата ценност – човешкият живот, и поставяйки под риск жизнеността на социално-икономическата ни система.

В този смисъл, макар и непопулярни, смятам, че мерките са най-добрият вариант за справяне със създалата се ситуация, без да се стига до налагане на нов локдаун. Отново искам да подчертая, че тези мерки не целят да направят ваксинацията задължителна за населението.

Дълбоко вярвам в свободния избор на всеки един от нас да взима решения за собственото си здраве. Вярвам обаче, че и всеки, респективно, трябва да може да носи и отговорност за тези решения. В този контекст и сертификатите важат както за ваксинирани, така и за преболедували граждани и за такива, които имат негативен тест. Отново акцентирам, че мерките категорично са временни и ще бъдат отменени в момента, в който ситуацията се нормализира", пише Янев.

Той припомни, че над 630 хиляди клиенти, които закупуват ток на свободния пазар, ще получат компенсация от 110 лв./мвтч. Периодът на подпомагане ще бъде от 1 октомври до 31 ноември, като за програмата са предвидени 450 млн. лв.

Служебният премиер припомня и участието си в кръглата маса на тема: „Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позиция на България пред ЕС“.

"Основната цел бе да се обсъди с бизнеса и всички заинтересовани страни позицията на страната пред Европейския съвет по отношение на повишените цени на енергоносителите. В рамките на дискусията изтъкнах, че защитата на българския бизнес, на потребителите на електроенергия, които произвеждат стоки и услуги, е във фокуса на мерките на служебното правителство, в отговор на проблема с цените в енергийната сфера.

В последните седмици работим както върху дългосрочни, така и върху краткосрочни мерки, от каквито се нуждае страната ни в настоящия момент. В това отношение обаче считам, че трябва да се търсят устойчиви решения не само на национално, но и наднационално ниво. Доколкото проблемите, с които се сблъскваме в този сектор сега, в голяма степен се вписват в общата рамка на ЕС, е необходимо да се търси съвместен подход, така че нито една национална държава да не бъде изоставена.

Трябва да се помисли за въвеждане на по-гъвкави механизми, така че всяка държава да може да реагира бързо и адекватно винаги, когато се налага да неутрализира несвойствени практики и явления на собствения си енергиен пазар, при това без да рискува да наруши норми на европейската политика в това отношение, за което впоследствие да търпи санкции.

Нужна е промяна и тази промяна изисква солидарността, като базова ценност на ЕС, да не бъде просто условна категория, а да се превърне в практически приложим подход за организация на взаимоотношенията в съюзен формат.

Освен с управлението на възникналите кризи, продължава и подготовката по организирането на честни и демократични избори. В тази връзка проведох среща с всички областни управители в страната, за да обсъдим предизвикателствата, свързани с вота на 14 ноември.

Машинното гласуване и предотвратяването на купения и контролиран вот бяха сред основните теми, които обсъждахме. Уверих представителите на изпълнителната власт на местно ниво, че МВР и останалите правоохранителните органи работят и ще продължат да работят активно срещу всички порочни практики, на които сме били свидетели при провеждането на избори през годините.

Ще бъдат осигурени и допълнителни машини, чрез които да се гарантира, че електоралният процес ще протече безпроблемно, спокойно и че хората ще могат да упражнят свободно правото си на глас. Призовах и за активна разяснителна кампания по процеса на гласуване, така че гражданите да нямат притеснения в деня на вота", пише още Янев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

закъснели мерки

закъснели мерки

23.10.2021 | 09:01

Мерките срещу КОВИД са много закъсняли! Да се въвеждат ограничения при 750 на 100 хил души, това в кой учебник го пише? Зеления сертификат е нещо добро, но трябваше да се въведе преди 2 месеца, когато пандемията още пълзеше, а хората бяха в отпуска. Дигитализацията на системата е другото слабо място. Координация, свободни места, сертификати - всичко това западните страни направиха отдавна. Протоколите за ограничения, които бяха направени, не се приложиха. Вероятно и протоколите за лечение не се спазват!

Отговори
1 0
Гаф след гаф

Гаф след гаф

22.10.2021 | 23:33

От 21.10.2021 г. се въвеждат 30 вида временни противоепидемични мерки, но без краен срок на действието им. За да бъде „временна“, т.е. действаща за определен период от време, каквато и да е противоепидемична мярка трябва да има краен срок, определен в заповедта на министъра на здравеопазването. В нарушение на материалния и на процесуалния закон заповедта третира всеки граждани като заразоносител и на тази основа ограничава правата му или му възлага задължения като едновременно с това необосновано освобождава определена категория граждани от създадените с ограничавания на правата и задължения за останалите граждани. С административен акт може да се ограничат правата или да се създадат задължения на гражданите, само, ако със закон те са се предвидени като основание за точно определено ограничаване на правата или за създаването на точно определени задължения на гражданите. Няма установена със закон презумпция, че за времето на обявена извънредна епидемична обстановка всеки гражданин се смята за заразоносител. Необходимо да се установи, т.е. да се докаже от административния орган, че конкретният гражданин е заразоносител. Вместо това се изисква от всеки гражданин да докаже на свои разноски, че не е заразоносител, т.е. да докаже отрицателен факт, за да не бъдат ограничени правата му и да не му бъдат възложени задълженията, предвидени в нея

Отговори
12 0
Да бе

Да бе

22.10.2021 | 22:42

То и на 13 март, миналата година ни затвориха временно.....

Отговори
4 3
Само да не

Само да не

22.10.2021 | 22:42

Ядосваме червените тролове . Защото като изберем БСП сват ще ни се завие . На 14-ти да се знае. Всяка поставена ваксина заради сертификата е глас против Радев . Така че смятайте и още смятай те колко от електора на БСП си заминава и влиза в болници . На 14-ти ще го духате .

Отговори
3 2
Гаден

Гаден

22.10.2021 | 22:33

Массон

Отговори
3 1
Faшист

Faшист

22.10.2021 | 22:30

Лошо няма, 14 идва

Отговори
5 1
Недомислие, паника

Недомислие, паника

22.10.2021 | 21:45

Такъв тип решения, които въвеждат толкова мащабни ограничения върху правата на гражданите за нещо, за което те по закон не са длъжни, в България, слава Богу, няма задължителна ваксинация. Държавата започва да ограничава гражданските права . Това е типичен пример за дискриминация, за една от нейните дефинирани в действащия закон у нас разновидности т.нар. „непряка дискриминация“.

Отговори
9 1
Кък Саксийка

Кък Саксийка

22.10.2021 | 21:43

Я искъм дъ махне Янеф ония зиляните айликтрони тъ дъ са харчат ония на кинига мойте зилюни хартийки Янеф чу ли И временото да продължи до към десет години Къка Саксийка

Отговори
4 0
Иван

Иван

22.10.2021 | 21:26

За хората, на които работят в определена сфера си е чисто изнудване.

Отговори
10 0
На крадците винаги служебното правителство им пречи да крадат

На крадците винаги служебното правителство им пречи да крадат

22.10.2021 | 21:15

Скрийте се бе платени тролчета на ГЕРБ за жълти стотинки си продадохте съвестта на фатмака Борисов.

Отговори
8 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?