2374
Следвайте ни

Стефан Янев: Изпращаме Плана за възстановяване до дни

viber icon

Служебното правителството ще приеме днес Плана за възстановяване и устойчивост и в петък ще го представи пред Европейската комисия. Това съобщи в началото на заседанието премиерът Стефан Янев.

"Това е един план, по който се работи интензивно поне през последните 5 месеца от два служебни кабинета", каза той.

"Надяваме се, че с днешното му приемане и утрешното представяне пред Европейската комисия ще отворим пътя за детейлните разговори и неговото приемане и така да може да тръгнат свежи пари към българския бизнес", допълни Стефан Янев.

Планът се изпраща в Брюксел, след като беше решен в него да бъде вписано, че въглищните централи ще бъдат закрити през 2038 г.

Преди ден вицепремиерът Атанас Пеканов обяви, че в Плана за възстановяване и устойчивост се въвежда "важна реформа“- създава се Държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони". Идеята е то да даде възможност на работниците и служителите, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават като работници в това предприятие. 

В сряда имаше протест пред Министерския съвет на синдикатите срещу закриването на въглищните централи.

Единствено България и Нидерландия не са представили своите планове, а няколко страни вече взеха авансите си от милиарди евро по плановете им за възстановяване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?