Следвайте ни

Старец преби до смърт съселянин с бастуна си

После завил главата му с яке, „за да не кацат животни по него“

viber icon

Старец, пребил до смърт с бастун свой съселянин, се изправя днес пред Варненския окръжен съд. 86-годишният Тодор е подсъдим за убийството на 58-годишния Юлиян, по прякор Исинката. Престъплението беше извършено през пролетта на миналата година в село Китка.
Двамата мъже започнали да се черпят в следобедните часове на 28 март в центъра на селото, а после продължили в дома на Тодор.

Късно вечерта той подканил Юлиян да си тръгне от дома му, тъй като бил видимо пиян. Исинката обаче не искал да си отива и напсувал стареца, удряйки го с юмрук в лицето. Заради ругатнята Тодор взел бастуна на покойната си съпруга и нанесъл множество удари с него по съселянина си, докато той се строполи мъртъв.

 
Тодор завил главата на Юлиян с яке, „за да не кацат животни по него“, и отишъл да търси помощ от свой приятел, която му била отказана. Старецът се върнал в дома си и заспал. На сутринта започнал да търси роднини на убития Юлиян, за да ги уведоми за смъртта му. Купил си хляб и се върнал отново в къщата си, където измил кръвта на убития.

Междувременно приятелят на Тодор, който му отказал помощ вечерта, разказал за случилото се пред други съселяни. Те отишли в дома на стареца и го заварили да се суети около трупа на Исинката. Обяснил им, че пострадалият е починал, след като си ударил главата при падане.

Според съдебномедицинската експертиза причината за смъртта на Юлиян е тежка черепно-мозъчна травма, усложнена със значителна аспирация на кръв в белите дробове. Той е бил в тежка степен на алкохолно опиване, а подсъдимият – в състояние на обикновено алкохолно опиване, като е могъл да разбира свойството и значението на извършеното деяние и да ръководи постъпките си.

 
Тодор е с чисто съдебно минало, като след убийството му беше наложена мярка за неотклонение „домашен арест”. Престъплението, за което е обвинен, се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?