Следвайте ни

Старец подари през фейсбук наследствения си дом на младо семейство

viber icon

Преди време в една фейсбук група посветена на трънския край се появи странна обява. Тя гласеше: „Подарявам къща“.  Много от потребителите останаха озадачени защо един човек е решил не да продаде, а да подари дома си. А други проявиха интерес към атрактивното предложение. На днешно време сме свикнали да купуваме и продаваме какво ли не, с лекота се разделяме с вещи, имоти и предмети и все гледаме да „не сме капо“. Но има едни неща…които можеш само да подариш…

Такъв е и случаят на 75-годишният Васил, живял и израснал в трънското село Филиповци. Между  стените на онази стара постройка, която пустее обрасла в бурени и самота.

 “В този имот съм роден, там съм израснал. Там до последно живяха моите родители. Преди тях моя дядо и баба, след това баща ми и майка ми. Двама братя сме израснали там. След това се преселихме в Пазарджик. Тук създадох семейство, жилища, деца и така нататък”, разказва човекът, пред брезнишкия сайт zapadno.com.

Така откъснати от китния трънски край, на семейството е било невъзможно да поддържа имота от разстояние и той запустява. Децата на собственика са искали да ползват имота, но нямат възможност. В крайна сметка идеята на баща им е съгласувана с тях. Мъжът сам се мотивирал да предостави безвъзмездно имота си на човек, който ще живее и ще го поддържа.

 “Отдавна съм се възмущавал на хора, които имат нещо и го стискат. И няма да го ползват, нито го предоставят на други. Както е приказката: Нито го яде, нито на кучетата го дава”, сподели още Васил.

 И напук на поговорката, прави точно обратното – подарява стария си наследствен дом. Чрез групата „Трън и Трънско“ с него се свързва младо семейство с двегодишно детенце от София. Чуват се по телефона. Оказва се, че мъжът от семейството имал баба от Трън. А кметският наместник на село Филиповци е заявил, че ще съдейства документално за подаряването на имота.

 “Мислех, че никой няма да отиде, защото тоя край в Трънско и особено там в махала “Йовичина” на село Филиповци. Нашата къща е стара, аз съм го описал. Казал съм, че не можеш да се събуеш и да влезеш веднага да ползваш имота. Трябва да се вложат средства, трябва да се узакони. Този, който го вземе, всичко да си е по закон. И сега точно това правим с това младо семейство“, поясни още мъжът. Той добави, че агитира и други хора около него, които притежават стари къщи, но не ги поддържат.

“По-добре да се намери човек, да го вземе, да го ползва, отколкото ей така да падне и да рухне”, каза още възрастният мъж. Неговата удовлетвореност ще е след време да посети подарената къща и да види, че в нея има живот.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

18.08.2020 | 02:17

Ако всички човеци по земята бяха като него,земята щеше да е рай.Нека да е жив и здрав още дълги години.

Отговори
6 0
Тони

Тони

18.08.2020 | 00:44

Колко истина и добросърдечност има в думите на този Човек! Господ,, живот и здраве да му дарява, благороден човек с благороден жест.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?