Следвайте ни

Станишев призова Нинова да не бави евролистата

viber icon

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев призова партийното ръководство  час по-скоро да бъде определи листата на БСП с кандидатите за Европейския парламент и те да започнат предизборната си кампания. „ГЕРБ с последни усилия на администрацията удържат дигата на народното недоволство. Имаме всички условия да победим ГЕРБ на евроизборите. Ако успеем, ще предизвикаме и предсрочни парламентарни избори и ще се представим силно на местния вот през есента“, изтъкна Станишев пред областния актив на соцпартията в Пловдив.

Лидерът на ПЕС направи отчет за мандата си в Брюксел заедно с останалите трима червени евродепутати – Георги Пирински, Петър Курумбашев и Момчил Неков.  Срещата, която откри областният лидер Георги Гергов, се провежда в Палата 7 на Международния панаир.

Призивът на Станишев към Нинова идва на фона на изострената конкуренция между социалистите за номинации и водачество на листата. Неофициално председателката залага на двама от червените депутати – Елена Йончева и проф. Иво Христов. Вътрешнопартийната опозиция пък се опитва да се консолидира зад Станишев, който досега е спечелил най-много номинации от основните и общинските партийни организации.

Корнелия Нинова изненада всички с оригиналната процедура по подреждането на листата. Пленум на Националния съвет ще определи водача на евродепутатите на БСП на 17 март. Останалите кандидат-депутатски места ще бъдат гласувани на друг пленум на 7 април. По този начин соцпартията ще тръгне в кампания едва петдесетина дни преди евровота на 26 май.

В словото си пред пловдивските социалисти Станишев изтъкна своите и на другите трима евродепутати заслуги. Сред тях той открои младежката гаранция, която позволи на милиони млади хора от ЕС да започнат прилична работа или да получат допълнителна квалификация. Евросоциалистите лансираха и „детската гаранция“, за която Брюксел ще отдели близо 6 млрд. евро.

Сред другите успехи са промяната в Дъблинския регламент за приема на бежанци в Европа,  съпротивата срещу пакета за мобилност, който засяга интересите на българските превозвачи, пресичането на опитите за орязване на кохезионните фондове, премахването на двойните стандарти за храните и създаването на нов европейски орган по труда.

Георги Гергов изрази притесненията си, че за пореден път събитията минават покрай БСП без партията да разбира какво се случва. „Крайно време е да разберем какво правим“, отсече той.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?