Следвайте ни

Станаха ясни заплатите на чужденците по Черноморието

viber icon

В пика на сезона голяма част от хотелите по морето се напълниха, но се оказа, че липсват достатъчно хора, които да обслужат туристите. Това заявиха за “Труд” от бранша.

Проблемът с недостига на персонал в туризма е актуален през последните години, заради липсата на достатъчно подготвени кадри и ниските заплати в бранша. Поради трудния старт на летния сезон и липсата на туристи хотелиери и ресторантьори не наеха достатъчно работници в началото на лятото. През август обаче местата за настаняване на първа линия до плажа се запълниха, а останалите са заети на 70-80%. Сега обаче няма кой да обслужи туристите.
Гости на едни от най-големите ни курорти се оплакаха, че при пристигане ги настаняват в непочистени от предните гости стаи, а кърпите в банята се сменят само веднъж през едноседмичния им престой.

Най-търсени са миячи и камериерки, тъй като за останалите длъжности в туризма има кандидати млади хора, които искат да съчетаят работата с морски купон. За най-тежките професии обаче кандидати няма. Затова и собствениците на хотелите са принудени да вдигнат заплащането за тези длъжности, за да си намерят служители.

В началото на сезона в курорта Албена търсеха миячи без допълнителни познания или квалификация с по-високи заплати от рецепционистите, от които се изискваше владеене на поне един чужд език.

Два пъти повече са работниците, които са дошли от Украйна, Беларус, Русия, Киргизстан и Узбекистан през това лято, спрямо предходното, каза Гешо Любенов. Той е представител на една от най-големите компании, които помагат на родните хотелиери да наемат служители от чужбина. И в момента имаме заявки за нови работници, заяви той. Като допълни, че сред причините за търсенето е не само пикът на сезона, а и фактът, че част от дошлите на работа у нас сервитьори, бармани и пикола вече са и изтекли тримесечни работни визи.

Средната заплата, която получават служителите от страните извън ЕС в хотелите у нас е около 300-350 евро, каза Любенов. Но разходите на работодателите за тях са двойни. Още близо 350 евро плащат собствениците на хотели за настаняване и изхранване на тези служители, за транспорт и за застраховка, обясни Любенов.

Повечето младежи, които пристигат у нас от чужбина, за да работят през лятото са доволни от условията. Затова и повече от половината от тях се връщат и през следващата година, обясни Гешо Любенов.

Въпреки чуждите работници, голяма част от заведенията и хотелите продължават да търсят служители онлайн. В обяви в социалните мрежи има оферти за спасители край басейни, помощник готвачи, камериерки и миячи, като кандидатите трябва да са готови да започнат веднага. Друг е въпросът как се пресяват служителите, така че да се гарантира качество. Защото, ако през това лято настанят хора в непочистени стаи или пък туристите чакат с часове за омлет, то догодина на родния туризъм наистина ще му е необходимо чудо.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Явор Станимиров

08.08.2019 | 16:02

Бях убеден,още преди години,че ще стане така. През 90 те години, работодателската измет по черноморието издевателствуваше спрямо сезонните си служители. Много работа и много часове. Накрая изгаряш с поне една заплата. Ами, така ви се полага,господа работодатели. Сега ревете. Реват и туристите от некачествено обслужване , некачествени храни и неадекватно поведение. Така е,защото не работят професионални кадри по морето. Пожелавам ви да нямате никаква работа до година. Нека гниете. Нека Гърция, Турция и Испания процъфтяват, благодарение на вас, боклуци.

Отговори
1 0

Петко

07.08.2019 | 20:43

Да ги бяха дали тези пари на българските работници,а не да се подиграват с тях.Не че тия пари са нещо грандиозно.

Отговори
5 0

Д.Кънев

07.08.2019 | 18:02

Брей как ли ще ги харчат тия пари.Е може би след това ще отидат на Хаваите.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?