Следвайте ни

Стана ясна фаталната причина за смъртта на Жорж Ганчев

Фатален трети инфаркт е покосил Жорж Ганчев, пише "Телеграф". Българският политик почина 10 дни преди да навърши 80-годишна възраст.

Поклонението пред Жорж Ганчев ще бъде на 23 август, петък, в църквата "Св. София". 

Георги Ганчев Петрушев, както е официалното му име, е роден на 29 август 1939 година в Пловдив.

Следва в Националната спортна академия и става по-късно шампион на България по фехтовка, играе и баскетбол в "Академик" София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Модьор.

В началото на 60-те години се жени за британската поданичка Уенди А и заминава с нея на Острова. Твърди се, че това е част от операция на Второ главно управление на ДС, чийто сътрудник именно по британска линия е Георги Петрушев с псевдоним Жорж. Псевдоним, който той наложи като свое име.

Между 77-88-а година се изявява като режисьор и сценарист, досри продужент в киното и театъра в Англия и САЩ.  След 90-та година става един от учредителите на СДС.  Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г.

НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4 от гласовете, за да бъде представена в парламента.

Автор, продуцент и водещ на предаването „Жорж в действие“ по „ТВ 2000“ през 2005 г., автор на стихосбирки и мемоари. Президент на Българската баскетболна асоциация (1995 – 1997). Почетен гражданин на щата Оклахома, САЩ.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.

Многообразна личност,определяна и като противоречива - между политиката, популизма, призивите за патриотизъм и уважение към институциите. С думите: не искам постове, а поста Жорж Ганчев прави един от многократните си опити да стане президент.

Жорж Ганчев: На такъв човек ще повярвате ли - човек, който никога не е взимал заплата от България , от 1961 г.; човек, който вече шеста година вече дава живота си кариерата си и всичко, без пари, в България, за да помогне на тази страна?

Успехите в Западна Европа и САЩ са сред личните причини за гордост, които Жорж Ганчев често посочва в публичните си изяви. Макар и през различни позиции и идеи, отстоява желанието за промяна в България до последните си дни.

В такова състояние аз съм живял и работил дълги години. 

Живот, на който малко хора могат да се надяват. Такава е равносметката му в последното интервю за БНТ. 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?