Следвайте ни

Стамболийски чупи писалката от Ньойския договор

Погромът на България в Първата световна война е узаконен в парижко предградие

viber icon

На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой сюр Сен България подписва договора, с който излиза от Първата световна война като съюзник на Централните сили, загубилите най-големия дотогава световен конфликт. С една от най-пагубните спогодби в цялата българска история - Ньойския договор, губим Западните покрайнини, Беломорска Тракия и Южна Добруджа.

Договорът предначертава бъдещето на Европа и поставя крайно жестоки клаузи върху победените страни. 

Подпис под контракта слага българският премиер Александър Стамболийски, а според популярната легенда веднага след това публично чупи надве писалката си, за да покаже на Антантата възмущение от наложения на България диктат. 

С Ньойския договор България губи територия от над 11 000 кв. км. Западните покрайнини с Цариброд, села в Кулско, Трънско, Босилеградско, Кюстендилско са предадени на Сърбия. Западна Тракия от Места до Марица е предоставена под управлението на Съглашението и е включена в пределите на Гърция. Губим излаза на Бяло море, отнета ни е Южна Добруджа в полза на Румъния. 

На страната са наложени и изключително тежки репарации и контрибуции. За срок от 37 години България трябва да изплати 2,25 млрд. златни франка, както и да предостави на съседите си 250 000 тона каменни въглища, 33 000 овце, 13 500 крави, 12 500 коня, 9200 вола. 
Договорът забранява на страната ни да има наборна армия, а въоръжените части могат да се състоят само от доброволци и да не надхвърлят 33 000 души.

Над 100 хиляди бежанци заливат страната, а зад границата ни остават да живеят 600 хиляди българи, подложени на терор и денационализация. 
Последиците от Ньойския договор се оказват пагубни за България. Вътрешната политика е изпълнена с репресии, политически убийства, въстания и кървави преврати. 

Дядо Вазов: Не се отчайвайте! 

На 27 ноември 1919 г. в църквата “Света Неделя” е отслужена панихида за загиналите по бойните полета българи. Хилядното множество стига до дома на народния поет Иван Вазов. "Храбро да посрещнем ударите на съдбата! Скоро ще създадем нова, единна и мощно духовна България! Жив е българският бог!”, произнася развълнуван Вазов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?