2374
Следвайте ни

Срочната служба в доброволния резерв започва от януари 2022 година

Обявени са 150 свободни места

viber icon

Срочната служба в доброволния резерв у нас започва от 10 януари 2022 година и обхваща период от шест месеца, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

За обявените през септември 150 вакантни длъжности са кандидатствали 290 български граждани. 222 от тях са допуснати до подбор от комисии във военните окръжия в страната.

120 от приетите кандидати ще изпълняват службата си във факултет "Общовойскови" на Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" във Велико Търново, а останалите 30 - във факултета "Артилерия, ПВО и КИС" на НВУ в Шумен.

През първия месец от срочната служба резервистите ще преминат начална военна подготовка. След това им предстоят два месеца специална военна подготовка за придобиване на квалификации във факултетите "Общовойскови" и "Артилерия, ПВО и КИС". Доброволната военна служба ще завърши с три месеца колективна подготовка.

Следващият период, в който ще се проведе срочна служба в доброволния резерв, ще започне през юли 2022 г.

След изпълнението на срочната служба резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв във военните формирования на въоръжените сили без провеждане на конкурс.

Те ще имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура, се посочва в съобщението.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?