Следвайте ни

Спират от движение коли замърсители на въздуха

viber icon

Автомобили, които бълват отровни газове във въздуха, могат да бъдат спирани временно от движение. Тази крайна мярка е предвидена в правилата, подготвени от Автомобилна инспекция. 

"От 12 юли  тази година пунктовете за технически прегледи ще издават стикери за екологичното състояние на колите", напомни комисар Бойко Рановски тази сутрин по bTV. 

След технически преглед  на всяка кола от средата на годината ще се издава екостикер. Автомобилът ще бъде чипиран, за да се включи в системата за контрол.  "Надявам се, че цените  на прегледите ще се запазят", каза шефът на инспекцията. Шофьорите обаче прогнозират, че ще плащат по-скъпо. 

С наредбата се определят екологични групи в зависимост от екологичен клас. За "чисти" коли се считат автомобили с категории от евро 3 нагоре. Евро 1 и 2 се категоризират в група с високи стойности на замърсяване.  Кметовете на общините са длъжни да определят екологични зони, в които ще бъде ограничен достъпът на замърсителите.  

Според данните от проучването 65 % от колите у нас са  над 15-годишни, тоест са произведени преди 2005 г. Но стара кола не означава непременно, че замърсява въздуха, отбеляза комисар Рановски. 

Кметове ще извършват контрол  за замърсяване. С тази цел община Пловдив ще купува два газомера, за да измерва наличието на вредни емисии заедно със служители на КАТ.  Подготвят се и "зелени" зони в центъра, където има най-голям наплив на автомобили.  С промените в Закона за движение се въвеждат и санкции за замърсители. 


 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари (2)

Това  е  в историята!

Това е в историята!

17.02.2021 | 10:26

Големият п.ръдлив Ханс-"Вартбург" и малкият п.ръдлив Ханс-"Трабантцедес" отдавна са спрени.

Отговори
1 2
Батко

Батко

17.02.2021 | 10:06

Тия наредби нямат никакъв смисъл. Празни хартийки. Няма контрол и възпиращи наказания!

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай