Следвайте ни

Спестовник: Лупи къта 6,1 милиона евро в Люксембург

viber icon

Активи за 6,1 милиона евро са концентрирани във фирмата “Лира Инвестмънт” (Lira Investments S.A.), чийто краен собственик е политикът Александър Томов, твърди международно журналистическо разследване. Фирмата е известна като бивш собственик на акциите на ЦСКА и кредитор на клуба. Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Томов.

Пред "Биволъ" Александър Томов разясни, че парите идвали от заеми и хонорари получени от китайския милиардер Стивън Ло, който по този начин помагал на ЦСКА, но впоследствие Бойко Борисов го принудил да изостави клуба. Но освен за финансиране на ЦСКА, люксембургската структура е служила и за имотни врътки в полза на самия Томов, показа проучването.

Името на Александър Томов като реален собственик, както и финансовата информация за “Лира Инвестмънтс”, са в архива OpenLux – международно журналистическо разследване, което свързва данните за собствениците с данните за фирмите във Великото херцогство. В него участват Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други разследващи медии в Европа, Африка, САЩ и Азия.

“Лира не е офшорна компания – нито данъците там са по-ниски, нито аз се крия като собственик. Създадох фирмата, защото там търговското право е по закон от преди 100 години – при възникване на спорове може да разчитам на нормално право, предвидимо законодателство” – обясни Томов защо е предпочел именно тази данъчна дестинация.

Този порив за прозрачност обаче е отскоро. В началото на милениума, въпреки публичния си ангажимент към ЦСКА, Томов се крие зад подставени лица и не се декларира като краен собственик на “Лира Инвестмънт”, която държи акциите на клуба.

Това се вижда и в българския Търговски регистър където фирмата “Лира Инвестмънтс” по документи няма нищо общо с Томов. През 2014 г. в България е регистриран клон на люксембургската фирма, който е българско юридическо лице и има български ЕИК.

Като представител на люксембургската фирма-майка е посочен някой си Жан-Бернар Зеимет, а не Александър Томов. Краен бенефициер не е деклариран и до момента в Търговския регистър, въпреки изискването за осветляване на собствеността по ЗМИП.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

браво

браво

20.02.2021 | 08:42

Това са му само за джобни....

Отговори
3 0
Вълк Лупи ли Просто крадлив комунист

Вълк Лупи ли Просто крадлив комунист

19.02.2021 | 23:18

Крадливата комунистическа сврака в капана с двата крака

Отговори
13 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай