Следвайте ни

Спецсъдът пак остава недозакрит

viber icon

Правната комисия за втори път в рамките на три месеца закри специлизираните съдилища и прокуратури, без да има особен смисъл от това. Депутатите гласуваха премахването на специализираното правосъдие на първо четене, но президентът ще разпусне Народното събрание в четвъртък и решението не може да бъде потвърдено в пленарна зала. По същия начин се развиха събитията в 45-ия парламент в началото на юни.

"Това показва, че в следващия парламент трябва да седнем и след сериозна дискусия да вземем решение, което да удовлетвори обществените очаквания тези органи в този им вид да бъдат премахнати“, каза депутатът от ИТН Радостин Василев по време на дискусията.

БСП също обяви, че подкрепя решението и ще гласува в полза на закриването на специализираното правосъдие в следващото Народно събрание.

Законопроектът бе внасян два пъти от "Демократична България". Депутатът от ДБ Атанас Славов беше обявил, че предстои значителна редакция със съдействието на Министерството на правосъдието, които да решат въпроса с подсъдността на делата срещу организираната престъпност.

Основната критика на главния прокурор бе, че върху съдилищата в малките градове ще се стоварят много тежки дела, а опасността е организираната престъпност в страната да се върне към 90-те години на миналия век.

Участието на Иван Гешев в дебата в правната комисия в петък ще се запомни повече с изтеклите снимки на неговия телефон. Главният прокурор бе заснет в дружески онлайн разговор с пиара на Бойко Борисов – Севделина Арнаудова, докато тече заседанието на правната комисия. През цялото време ГЕРБ и ДПС бранеха властовите достижения на главния прокурор – Бюрото по защита и специализираното правосъдие.

46-ят парламент има шанс до четвъртък да вземе решение за отнемането на Бюрото по защита от контрола на главния прокурор и прехвърлянето му в Министерството на правосъдието. За закриването на спецсъда обаче няма никаква възможност.

Причината за това е, че законопроектът на ДБ за закриването на специализираното правосъдие изчаква на трупчета повече две седмици в правната комисия. През това време депутатите изпуснаха на пет пъти шанса да разгледат и гласуват проекта.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?