2374
Следвайте ни

Спецпрокуратурата се захвана с двойното гражданство на Кирил Петков

viber icon

Прокуратурата обяви, че проверява доскорошния служебен министър на икономиката Кирил Петков във връзка с подадената от него декларация, че няма друго гражданство освен българско.

От държавното обвинение уточняват, че проверката е започнала преди месец и половина и съобщават за нея едва сега поради голям медиен интерес.

Сигнал от гражданин, получен по електронната поща с твърдения за извършени престъпления от Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката и статия с идентични твърдения във вестник  „Труд“ от 22 август са в основата на прокурорската преписка.

На 15 септември избран на случаен принцип наблюдаващ  прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт, описват случилото се дотук от държавното обвинение. 

 Част от документите по делото ще станат и тези, които вчера публикува Конституционния съд – декларация от самия Петков от 10 май, че има само българско гражданство и сертификат от Канада, че е престанал да е канадски гражданин на 20 август.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление, уточняват от спецобвинението.

Активизирането на прокуратурата по линия на бившия икономически министър не е изненада. То беше прогнозирано от юристи още, когато стана ясно, че канадските власти са отговорили на искането му за отказ от гражданство, че то е уважено, считано от 20 август.

Два месеца и половина по-рано обаче Петков собственоръчно е декларирал, че отговаря на условията да е министър, защото няма друго гражданство освен българското. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Пазачите Бокови

Пазачите Бокови

13.10.2021 | 14:33

Защо, неуважаеми криете ментора си - омразния на всички Боко шланга? Услужливо не публикувате изказванията на този психясал ненормалник? Или той ви забрани ? Кому правите услуга? Недостойно е да плюете опонентите му и да пазите един п ростак от "обичта" на хората! Недостойни сте като редакция!

Отговори
9 4
Нали

Нали

13.10.2021 | 13:58

А сега де! Мунчовите калинки срещу .... мунчовите калинки! Излиза, че назначените от Радев разузнавачи, подслушват и разследват ПОЛИТИЦИ!

Отговори
7 6
Ани

Ани

13.10.2021 | 13:50

К. Петков е подал докумети за отказ, но каква вина има,че за разглеждането им срока е голям и могат да бъдат разгледани както първият ден така и последния ден ,но в срока по канадското законодателство. Той с какво право ще настоява да бъдат веднага разгледани, защото ще наруши законите в България? В България това не се ли прави?

Отговори
6 6
Нали

Нали

13.10.2021 | 13:56

Вие това, наистина ли сериозно го мислите! Това ваши расъждения ли са или просто сте новоназначена на работа в Марица и по задължение трябва да плещите глупости?

Отговори
4 7
СМЕШНИЦИ

СМЕШНИЦИ

13.10.2021 | 12:53

За Бойко и Пеевски мълчите, а Кирил ви боде в смрадливите обувки. Каквото и да правите, дните ви във властта са преброени. Всеки ще отговаря за постъпките си. Само мотивирате отвратените да гласуват за промяната. Агонията ви на бясни кучета прозира отвсякъде. Дреме мш какво е било гражданството на Кирил Петков. Той има топки за разлика от вас!

Отговори
12 9
jon bon

jon bon

13.10.2021 | 13:34

Не съм му гледал топките, но е нарушил Конституцията и точка.

Отговори
9 8
Стоичков

Стоичков

13.10.2021 | 19:11

Ти как разбра че е нарушил конституцията,преди точката или след това? Подал е декларация за отказ от канадско гражданство,подал е декларация при назначаването му за министър с какво е нарушил конституцията,че канадците му отговарят след три месеца. Колко политици с "топки" са се отказали от гражданство за да се занимават с политика в България.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?