Следвайте ни

Спецпрокуратурата: Божков целял да окървави протестите с престъпна група

viber icon

Бизнесменът с 19 обвинения Васил Божков, който от месеци се укрива в Дубай, е ръководел престъпна група, която е целяла да окървави протестите, това съобщават от прокуратурата на своя сайт.

В прессъобщението се казва:

Във връзка със започнало на 13.07.2020 г. досъдебно производство, образувано за престъпление по Глава Първа от Наказателния кодекс, както и за организирана престъпна група, към настоящия момент са събрани достатъчно по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК доказателства за това, че ръководител на групата е лицето В.Б, като същият е инициирал престъпното деяние с цел лична облага. Доказателствата сочат, че се касае за група, чиято цел е причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества без надлежно разрешително.

На 14.07.2020 г., с разрешение на наблюдаващия прокурор по делото, Специализирана прокуратура публикува разговори на лицето В.Б. с други лица, придобити от прилагани специални разузнавателни средства по отношение на същия.

С цел установяване на фактите и обстоятелствата по досъдебното производство, са проведени множество претърсвания и изземвания, установени и разпитани в качеството на свидетели са множество лица; изискани са по надлежен ред от представители на медиите и приобщени в кориците по делото са видео-записи; назначени са компютърно-технически експертизи на видео-записи, с оглед установяване на лицата, извършители на провокативните и хулигански действия и нанесените от същите щети на граждани и чужда собственост. Изискана е информация от всички правоохранителни органи, относима към събитията от лятото и есента на 2020 година.

Събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата – В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. Към наказателна отговорност е подведен укриващият се в Дубай, ОАЕ, български бизнесмен, на когото са повдигнати и 18 други обвинения, за ръководител и организатор на организирана престъпна група с участието на лица – български граждани.

За реализиране на престъпния си план, под ръководството на В.Б., участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад „Атанас Буров“, гр. София, да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите.

В контекста на престъпното деяние, за прикритие на користна си цел, участниците в групата са си служили с конституционно установеното право на всеки български гражданин, а именно правото, посочено в чл.43 (1) от Конституцията - „Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации“.

В хода на воденото разследване, са приложени множество способи, целящи установяване на обективната истина, съпричастността на конкретни лица към престъпното деяние, както и установяване ръководителя на групата и начина й на функциониране. В тази връзка, а също и с оглед охраняване на живота и здравето на гражданите, бе наложена и необходимостта от прилагане на множество специални разузнавателни средства. В резултат от експлоатирането им са изготвени над 50 веществени доказателствени средства. Специалните разузнавателни средства са прилагани спрямо лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние. Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността.

На основание установеното до момента, в качеството на обвиняеми са привлечени няколко лица, включително и В.Б. като ръководител и организатор на група с горепосочената цел.

Чрез Министерство на правосъдието до компетентните органи на ОАЕ е изпратена молба за екстрадиция. С оглед повдигнато ново обвинение във връзка с настоящето досъдебно производство, след превод на материалите по делото чрез Министерство на правосъдието на Република България е изпратена нова молба за екстрадиция на лицето В.Б.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

До Нали

До Нали

21.07.2021 | 04:24

Пачките се видяха на друго място. Ако имаш информация от Мата Хари е друг въпрос ? /може би, ако ли не/.

Отговори
1 2
Държавна сигурност

Държавна сигурност

20.07.2021 | 18:36

Незабавно да му слагат прангите и да го докарат за да бъде съден за всички дейности извън закона с които се е занимавал още от преди 90-ге. Не може да няма един ден трудов стаж и да бъде най-богатия българин. Имам чувството че, е един от хората които управляват държавата задкулисно. Лакомията го погуби. Направил милиарди и ламти за още. Ако, беше разумен трябваше да спре с подкупите и да си плаща чинно данъците. Търкалките му се продаваха като топъл хляб............

Отговори
3 1
Рафо

Рафо

20.07.2021 | 17:05

Само се чудя, прокурататурата сега ли се сети, че протестите бяха организирани от мутрите и финансирани от тях. Цяла България го знаеше, но само прокуратурата сега се сети. На лайфа на христо иванов се чувапе удеално фразата "Маджо, се обади, Маджо се обади" и то не от кой да е, а от дясната ръка на Христо Иванов! Всичко беше режисирано, ето сега и Бабикян си сменят името на партията, но защо? Отговора е много просто, мутрите влезнаха вече в парламента и защо им е вече "Мутри вън"

Отговори
11 1
Бели конци

Бели конци

20.07.2021 | 16:40

Да, казват, имал намерение да направи нещо, но на практика НИЩО не е направено. Кой - прокуратура или МВР са попречели ? Мирише на гнило цялата работа. Най-напред го обявиха за престъпник и сега смучат от пръстите обвинения. А пачките на шкафа са факт и НИКОЙ не смее да разследва тази гадост. Защо не се ражследва истинския проблем, а се търси под вола теле ? Отново парата е в свирката и никой не вярва на прокуратурата, каскетурата и цацаратурата.

Отговори
3 7
Нали

Нали

20.07.2021 | 18:28

А хладилникът на Румен Радев, пълен с пачките от корупцията от далаверата с автомобилите за гранична полиция, защо никой не разследва? ААААААА?

Отговори
7 2
Сик

Сик

20.07.2021 | 14:37

Гешев да каже тия 700 млн. за които пресладват Божков той на кой ги е дал ? Ще му подскача - Горанов и Тиквата. Не можеш да гониш тоя дето е дал подкупа и да не гониш тоя дето го е взел.

Отговори
8 8
Нали

Нали

20.07.2021 | 18:26

Не може само престъпника да гоним, трябва и потърпевшия да вкараме в затвора! Така е справедливо, Нали!

Отговори
2 1
Лъсков

Лъсков

20.07.2021 | 14:19

Към Камелия Рангелова

Отговори
4 1
Камелия Рангелова

Камелия Рангелова

20.07.2021 | 13:01

Прокурата така събираше доказателства срещу Николай Колев. Като не успяха да отстранят Колев чрез съдебната система, го отстраниха физически. Явно Васил Божков има информация, заради която трябва да бъде унищожен- преносно или буквално, ще видим.

Отговори
8 18
Нали

Нали

20.07.2021 | 13:15

Васил Божков има пълната свобода да огласи тази информация и да подаде сигнал до всички медии и институции, български и световни, но вместо това организира метежи и саботажи!

Отговори
22 5
Лъсков

Лъсков

20.07.2021 | 14:18

На това твърдение му казват цинизъм!

Отговори
7 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?