Следвайте ни

Социолозите: Протестните формации зависят от ситуацията

viber icon

Така наречените нови, протестни партии, които, разбира се, са опозиционни, са много зависими от ситуацията, коментира за "Марица" известният социолог проф. Румяна Коларова. 

На последните избори на 6 декември в Румъния, буквално отникъде, се появи радикално дясна партия. Разбира се, нейната сила е резултат от много ниската избирателна активност. Изключително мощната протестна вълна в Румъния помете социалдемократите. Сега обаче при 32 процента активност те са пак първи, защото имат много твърд електорат. Докато Либералната партия, която е  алтернатива, но има по-рационално мобилизиран електорат, не успя да запази водещата си позиция, даде пример проф. Коларова. 

Подкрепата на новите партии е ситуационна. И едновременно с това изведнъж може да се окаже, че партии като Демократична България, които разчитат на либерално мислещи избиратели, ще губят подкрепа, докато партии като тази на Слави Трифонов може да спечели, ако той направи шоу кампания. Със сигурност 28 март не е благоприятна дата за Трифонов - съвсем различно е да направи няколко големи концерта на стадиони през май, смята социологът. 

Ранни избори са лош вариант за тези, които още не са направили партии, защото няма да имат достатъчно време, както и за малките партии, убеден е пиар експертът Нидал Алгафари. Слави Трифонов имаше шанс да бъде политически играч по време на неговия референдум през 2016 г. и малко преди махането му от телевизията, но той пропусна тези шансове, смята Алгафари.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?