Следвайте ни

Социолози: Слави, Мая и Христо Иванов остават извън парламента

viber icon

При избори днес Слави Трифонов, Мая Манолова и "ДА, България" по-скоро остават извън парламента. Това изненадващо сочи телефонен сондаж за електоралните нагласи на "Барометър България", направен между 3 и 11 август сред 842 души.

Социолозите отбелязват, че периодът е ваканционен, хората са на почивка, откъснати от ежедневната си битова среда и пълноценно представително измерване на електоралните нагласи на българите би могло да се направи най-рано през втората половина на септември, след като приключи сезонът на отпуските.

На въпрос дали одобряват протестите, с които се иска оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, подкрепа изразяват 26,1 на сто от анкетираните, 60,5 на сто не одобряват протестите, а 13,4 на сто не могат да преценят или не дават отговор. 

Според данните, ако днес се провеждат парламентарни избори, четирите сигурни формации, които биха попаднали в Народното събрание, са ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. За тях биха гласували съответно - 24,9 на сто, 12,1 процента, 7,8 на сто, 7,5 на сто.

Партиите на Слави Трифонов "Има такъв народ" (с 3,4 на сто подкрепа), на Христо Иванов "Да, България" ( с 3,1 процента подкрепа) и евентуален политически проект на Мая Манолова (1,2 на сто) остават под четирипроцентната бариера за парламентарно представителство, показва сондажът.

От "Барометър България" отбелязват фрагментираната подкрепа за ДБ - над 70 на сто от подкрепящите формацията са жители на столицата. Подобна фрагментация, но по възраст, се наблюдава и при "Има такъв народ" - над 65 на сто от тези, които биха гласували за нея, са млади българи, които традиционно участват в протести, но реално не отиват до избирателните урни в деня на вота.

За "Барометър" се знае, че не са социологическа агенция, а фирма за "практически маркетинг“. Обикновено прогнозите им са далеч от реалните резултати във всички избори досега, твърдят техни критици в коментар за огласените последни данни.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Алегро

Алегро

15.08.2020 | 21:31

Не съм и очаквал разни псевдо политици като Слави Трифонов и Мая Манолова или провалени политици като Христо Иванов да влезнат в парламента.

Отговори
1 1
Петър

Петър

14.08.2020 | 18:19

Христо Иванов със сигурност ще остане извън парламента, там му е и мястото.

Отговори
2 1
Меги

Меги

14.08.2020 | 14:14

Дано да се окаже вярна тази прогноза - и Мая, и Христо Иванов се провалиха и то неведнъж, Слави е добър шоумен и би било по-добре да си гледа предаването. Трябват ни нови лица - млади хора с идеи и желание за промяна. Нагледахе се на алчни мутри, стига толкова.

Отговори
2 1
коко

коко

13.08.2020 | 18:44

Е тогава ще цъфнем вече,ако влязат в нар,събрание!Нали това искате бе м,а,л,о,у,м,н,и,ци!

Отговори
2 2
няма такава агенция!

няма такава агенция!

13.08.2020 | 17:28

Тази "агенция" беше дала 19% на Джамбазки за кмет на София, а той взе 3.9%. Тук забелязваме същото - надуват процентите на "обединени патриоти", които нито са обединени, нито са патриоти, докато за конкуренцията им дават ниски обезкуражаващи резултати с цел манипулиране на общественото мнение!

Отговори
4 1
мисир

мисир

13.08.2020 | 16:59

Според Боряна Димитрова както журналистите проверяват традиционните си източници на информация, така трябва да проверяват и източниците на социологически данни. „Ако журналистиката е недобросъвестна и цитира данни, въпреки че не знае кой стои зад тях, тогава пагубното въздействие на тези фалшиви данни ще е същото, както и на фалшивите новини.“

Отговори
7 0
бгн

бгн

13.08.2020 | 16:56

Според Боряна Димитрова както журналистите проверяват традиционните си източници на информация, така трябва да проверяват и източниците на социологически данни. „Ако журналистиката е недобросъвестна и цитира данни, въпреки че не знае кой стои зад тях, тогава пагубното въздействие на тези фалшиви данни ще е същото, както и на фалшивите новини.“

Отговори
5 0
бгн

бгн

13.08.2020 | 16:50

Напрежението, хаосът, несигурността в обществото е най-големият грях на подобна информация", подчерта Димитрова. Тя коментира появата на агенция „Барометър“ – България, която има Фейсбук страница, водеща към празен сайт и невъзможността да се установи контакт с когото да било. "Това е поредният казус в нашата 20-годишна практика. През годините са се появявали много такива агенции-фантоми."Според социолога трите съществени белега на псевдоагенциите се припокриват с характеристиките на фалшивите новини. Първо имаме анонимен източник, зад който не стои конкретно лице, посочи Боряна Димитрова: „Анонимен източник без лице, без биография, без идентичност. Ние не срещаме тези хора нито на конференции, нито в университетите, нито в бизнеса.“

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?