71
Следвайте ни

Социалният министър: Таванът на пенсиите трябва да отпадне

viber icon

„До края на 2022 г. таванът на пенсиите ще се обвърже с максималния осигурителен доход“. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по БНТ. „Не е нормално да има таван на пенсиите. В бъдеще той трябва постепенно да отпадне и всеки пенсионер да получава пенсия според осигурителния си принос, без да има ограничения“, добави той. Министърът подчерта, че тези въпросите за таван на пенсиите и максималния осигурителен доход трябва да се решат след дискусия с национално представителните организации на синдикатите и работодателите. 

Георги Гьоков припомни, че след преизчислението на пенсиите в края на 2021 г. около 34 000 остават ограничени от новия таван на пенсиите от 1500 лв., което е несправедливо. От 25 декември миналата годината всички пенсии бяха преизчислени чрез увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж, което води до среден ръст от 12,5% или около 65 лв. на човек, а ковид  добавката към от 60 лв. към пенсиите ще продължи да бъде изплащана до юни включително, добави Георги Гьоков. 

„Пенсиите няма да бъдат по-ниски от това, което хората са получавали през декември. Ако идентифицираме проблем и открием определена група, която по някакъв начин е ощетена от новия размера на пенсията, то ние ще коригираме още от следващия месец тази несправедливост“, увери министърът на труда и социалната политика и добави, че хората с повече стаж, ще имат по-голямо увеличение на пенсията.

Министър Гьоков посочи, че минималната заплата ще се повиши през 2022 г., като новият й размер ще се определи с приемането на държавния бюджет, което предстои да се случи най-късно в края на февруари. В дебатите при гласуването му той ще настоява обезщетението за втората година от майчинството да е равно на минималната заплата, без да се обвързва с нейния размер. 

Министър Гьоков засегна и темата за пазара на труда, като посочи, че безработицата в страната остава на рекордно ниски нива от 4,6%, но в най-засегнатите от пандемията икономически сектори равнището й достига 30%.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

3,14

3,14

04.01.2022 | 16:08

Г-н Министър,престанете с популизма и да се правите на тарикати!За да може на пенсионерите с мин. пенсия да им стигат парите,трябва тя да е най-малко 100лв.над линията на бедност/413лв. за 2022г./Затова ви предлагам следното: 1/мин.пенсия да се върже с 80% от мин.заплата,която за момента е 650лв или да е 520лв; 2/реалната мин.пенсия през юли 2019г. и е била 220лв; 3/за да стане истинско увеличение,се прибавят към абсолютно всички пенсии през 2019г. по 300лв; 4/по този начин всеки пенсионер ще вземе еднакво увеличение,а не някакви проценти, които облагодетелстват тези с по големи пенсии.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?