Соцелитът: Корнелия загуби за втори път спечелени избори

Къде е Сергей Станишев? И колко гласа успя да вземе? Това бяха двата въпроса, които най-често в неделя си задаваха един на друг социалистите.

При 57% преференции президентът на ПЕС най-вероятно е приближил плътно своята бивша приятелка и водач на евролистата на БСП Елена Йончева. В понеделник ще е ясно точно колко гласа е привлякъл бившият председател на БСП, когото настоящата лидерка изобщо не желаеше в листата.

57% процента преференции обаче за много от известните лица в партията означават официално разделяне на БСП на две. Според един от авторитетите на “Позитано” Корнелия

Нинова е направила на този вот 2 погрешни хода:

1. За втори път е загубила спечелени избори, каквато беше ситуацията с последните парламентарни през 2017 г. Тогава на прага им социолозите даваха “кантар” и дори лек превес на червените, а в изборната нощ едни близо 6% изоставане от ГЕРБ поляха БСП със студен душ (27,93% срещу 33,54%).

2. Лидерката на БСП окончателно е разцепила партията на две, след като разчерта опасни разделителни линии в последните 2-3 години.

Според червени активисти от Пловдив, Стара Загора и Варна предизборната кампания на БСП буквално се е сринала в последните две седмици, и то след активното появяване в телевизионни студия на лидерката Нинова.

 
“Агресивността, разчистването на лични сметки не успя да консолидира двете ядра на партията и изплаши периферията”, е анализът на един от областните лидери на БСП.

Има разочарование и от представянето на вече евродепутатката Елена Йончева, която или влизала в обяснителен режим, или атакувала персонално Борисов. Тя не успяла да обясни нито съществуването на офшорната си фирма с Цветан Василев, нито е задала някакви европейски теми.

В БСП не спират да коментират предизборния клип, в който нямало нито едно лице, което да е член на соцпартията. Рекламирали се само кандидат-депутатите от гражданската квота.

“Корнелия сякаш се срамуваше от собствената си партия”, подозира човек от пловдивското соцръководство.

“Скриването” на Станишев от медиите пък, както и директното блокиране на неговите срещи в страната на практика оставили БСП без европейските теми.

Левите в Европа говорели по време на своята кампания за социални промени, тук левите говорели за къщи, деца и любовници.

БСП така не успяла да каже ясно къде ще бъде в Европейския парламент - ляво, в дясно, в центъра или някъде другаде.

Основният упрек на опозицията в БСП обаче е, че Корнелия Нинова и Елена Йончева водили лични битки, вместо да спечелят голямата война с ГЕРБ, предава 24часа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?