Следвайте ни

Сметките на един трудещ се: Хем работим, хем мизерстваме

При заплата 610 лева чисто получавам 437 в държавата, която се хвали с най-ниските данъци, гневен е Борислав Борисов

viber icon

Борислав Борисов е средностатистически българин, тръгнал да си търси работа. Попаднал на обява за административна длъжност в районно кметство на община Варна. Длъжността звучи помпозно: главен специалист „Административни услуги” в дирекция „Административно и информационно обслужване”, но въпреки това не се изискват кой знае какви квалификации и умения. Търси се завършено средно образование, професионален опит от минимум 2 години, компютърна грамотност и работа с офис техника. Възнаграждение 610 лева, точно колкото е минималната работна заплата в момента. Важно е да уточним, че сагата на Борислав се развива в края на декември месец, когато минималното възнаграждение бе 560 лева.

Мъжът не повярвал на ушите си и направил най-простото - с лист и химикал започнал да смята месечните си разходи, при положение че живее сам и то доста обрано откъм покупки и развлечения. Още по-фрустриран, седнал и написал електронно писмо до Министерство на финансите с един-единствен въпрос „При размер на основната заплата (осигурителен доход) от 610 лв. какъв е  чистият доход, който ще получа?”. 437 лева, гласи краткият отговор на ведомството. А дългият: „Във връзка с Вашия въпрос Ви уведомяваме за следното: При размер на основната заплата за длъжността гл. специалист - 610 лв., процентът на осигуровките е следния:  от работодател - 19,22%, или 117, 24 лв., а от служител - 13,78% - 84,06 лв. плюс 10% данък върху доходите - 52,59 лв., или общо 138.90 лева. Чиста сума за получаване 473,35 лв.”.

Това е пълна подигравка, пише Борислав Борисов в писмо до „Марица” и до десетки други институции, сред които омбудсмана, Агенцията по заетостта, Министерство на труда и социалните грижи, та дори и премиера. 473 лева няма да ми стигнат даже и храна за цял месец да си купя. Токът за зимните месеци ми бе 170 лева, водата - 40 лева /тук отваряме още една скоба, защото кубикът на водата във Варна е 3.21 лева. За сравнение в Пловдив е 2.22 лева/, телефон и интернет - 50 лева, хранителни стоки - 500 лева, козметика (не глезотии, а крем за бръснене, шампоан, сапун и т.н.) - 40 лева, консумативи за домакинството - 50 лева, минерална вода за пиене - около 40 лева, пътни за работа - 44 лева /по 2 лева на работен ден за отиване и връщане от офиса. Ако трябва и лек автомобил да поддържам, ще ми трябват поне още 200 лева, гневен е човекът. И търси някой да му обясни еквилибристиката как да покрие разходите си при това положение? Хем се труди, хем мизерства. Тоест влиза в категорията на „работещите бедни”.

Няма свободни места в община Пловдив

Примерът с обявата на местната администрация във Варна не е прецедент. За нискоквалифицирана работа по кметствата навсякъде основните трудови възнаграждения се въртят около минималната работна заплата. Сравнение с община Пловдив обаче за съжаление не можем да направим. Свободно работно място на пл. ”Стефан Стамболов”1 с обява не е пускано от преди Нова година насам. Поне това се вижда от електронната страница на общината. Точно преди година обаче кметът тогава Иван Тотев е търсил главен експерт в отдел „Финансово-счетоводни дейности“ към дирекция „Счетоводство” при Общинска администрация срещу 850 лева.

Средната заплата

Според данните на НСИ средната работна заплата в България за месец март на  2020 г. е 1321 лева. Традиционно най-високоплатени са заетите в сектора производство и разпространение на информационни и творчески продукти, което в голяма степен означава IT-сектора. Там се разписват средно за 3236 лева. Обобщението е на база първо тримесечие. Следват хората от застрахователния и финансов сектор със средни възнаграждения - 2120 лева, и на трето място идват служителите на енергийните компании с малко над 2000 лева месечно.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?