Следвайте ни

Сменят му името: Ето какво ще празнуваме вече на 24 май

viber icon

Най-българският празник вече ще се познава и по името си. На първо четене родните депутати  решиха той да бъде преименуван. По предложение на "Обединени патриоти" народните представители записаха в Кодекса на труда празникът вече да се нарича  "Ден на българската писменост, просвета и култура".

Към момента празникът носи наименованието "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“.

"Без съмнение за нас този празник е най-важният и в момента. Не случайно 30 г. след приемането на българската конституция се води дебатът кой е националният празник на България - 3 март или 24 май. Този празник е празнуван като такъв за българската писменост. Подктепяме патриотите, че този празник е възникнал от България", каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков и отбеляза, че управляващата партия ще подкрепи законопроекта на коалиционните си партньори, но под условие, че между двете четения участие в дебата ще вземат специалисти и учени, за да се "получи национално обединение, а не разделение".

Патриотите пък изтъкнаха, че 24 май е наричан "най-българският празник", а формулировката "празник на славянската писменост" е внесена от БКП преди 30 г.

В крйна сметка "за" законопроекта на Искрен Веселинов и група народни представители гласуваха 73-ма, 4-ма бяха против", а 34 гласуваха с "въздържал се".

Не бе приета обаче идеята на Юлиан Ангелов 15 август - Успение на Пресвета Богородица, да бъде официален празник в националния ни календар.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?