Следвайте ни

Смъртността се връща на нивото отпреди пандемията

viber icon

Предварителни данни на Националния статистически институт за смъртността в страната показват, че умиранията през юни са се върнали близо до средните нива от периода 2016-2020 г. Това се случва след почти двоен скок в смъртността в края на март, сочат графиките. Още по-голям е бил пикът в смъртните случаи в края на ноември месец 2020 и началото на декември миналата година. Увеличението най-вероятно се дължи на ковид вълните от тези периоди. 

За второто тримесечие на годината смъртните случаи в България са паднали от 36 546 за периода от януари до края на март на 33 945 за този от април до края на юни. Това е спад от над 7% отбелязват статистиците. Тенденцията обаче не е съвсем положителна, тъй като на фона на числата от 2020г., имаме увеличение от над една трета, което се дължи на високите стойности от края на март. Смъртните случаи за периода са с 8754 повече тази година. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?