2374
Следвайте ни

Служебен номер и върху якетата на полицаите заради насилието по протестите

viber icon

Полицаите ще бъдат задължени да носят личния си идентификационен номер и на връхните дрехи. Това предвижда промяна в инструкция на МВР, публикувана за обществено обсъждане на сайта на силовото ведомство. Според новите текстове номерът ще се носи и когато служителите са със специално оборудване – бронежилетка, тактически елек, противоударна жилетка и д.р.

На 30 градуса – със зимни якета

Предлаганата промяна е предизвикана от полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналото лято. Голяма част от служителите останаха неидентифицирани именно защото личните им номера не се виждаха.

Пред комисията за разследване на полицейско насилие в миналия парламент МВР даде абсурдното обяснение, че номерата не се виждали, защото полицаите носели якета. Председателят на комисията Николай Хаджигенов заяви, че те са поискали данни за две от датите – 10 юли и 2 септември. И в двата дни температурите са били около 30 градуса, но въпреки това според МВР полицаите са били облечени с якета.

На десния джоб

Занапред номерът ще се носи на десния преден джоб на връхното облекло или на друго място от същата страна в случай, че дрехата е без джоб, предвиждат промените. И в момента служителите са задължени да носят такъв номер по същия начин. Формулировката в инструкцията обаче е такава, че на практика изключва якетата. В нея е записано, че номерът се слага с велкро лепенка на риза, яке или тактически елек.

Година по-късно

Повече от година МВР упорито отричаше по време на протестите да е имало полицейско насилие. Едва при сформирането на предишното Народно събрание започнаха да излизат подробности за побоищата. Най-силно впечатление направиха кадрите, пуснати от комисията на Хаджигенов. Записите от охранителните камери на Министерския съвет показаха как полицаи бият и удрят младежи с белезници.

Едва тогава по случая се задейства прокуратурата, отново след година мълчание. Оказа се, че междувременно един от обвинените полицаи е станал служител на Бюрото за защита на свидетели, докато то бе на подчинение на главния прокурор Иван Гешев.

Комисията на Хаджигенов отправи препоръки към редица институции, сред които МВР, НСО и прокуратурата. Според него вътрешният министър Бойко Рашков е единственият, който ги спазва.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мерки

Мерки

15.10.2021 | 20:06

То на този джоб или без джоб някой трябва да го гледа с лупа, пак глупости безкрай, ами че то това место да ли е достатъчно за този номер някой погледна ли въобще. Или има ли номер има и толкова, кой видял видял.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?