2374
Следвайте ни

Слух: Зам.-председателят на ДАНС бил уволнен от премиера заради скандала с "Булгаргаз"

viber icon

Спекулации, че зам.-председателят на ДАНС Венелин Димитров е бил уволнен от премиера Кирил Петков преди Коледа заради изтеклите конфиденциални клаузи от договорите на “Булгаргаз” за доставки на природен газ от Азербайджан, се завъртяха в политическите кулоари в София във вторник. Ден по-рано стана ясно, че на 21 декември изпълнителният директор на държавната фирма Николай Павлов е поискал от ДАНС проверка как са изтекли клаузи от договорите за доставка на азерски газ.

За уволнението на Венелин Димитров като зам.-председател на ДАНС бе съобщено на 23 декември. То обаче се е случило ден по-рано, става ясно от публикуваното в правителствената информационна система решение. А Димитров е бил уволнен от премиера Кирил Петков по текст от закона за ДАНС, който предвижда предсрочно освобождаване при установен конфликт на интереси. Именно това разпали и спекулациите, че уволнението на изкаралия само два месеца като зам.-шеф на ДАНС Димитров е свързано със сигнала за газовите договори. Преди да бъде назначен от служебния премиер Стефан Янев в агенцията, той е работил като шеф по сигурността на информацията именно в “Булгаргаз”. И

оставането му на поста би означавало да разследва себе си

за изтичането на информация от държавната фирма, тълкуват политици.

Освобождаването на Венелин Димитров е станало по искане на председателя на ДАНС Пламен Тончев, става ясно още от решението на правителството за уволнението. Като Тончев е изпратил искането си в деня, в който министрите са одобрили махането на Димитров.

Истинската причина за уволнението на Венелин Димитров не е конфликт на интереси заради “Булгаргаз”, а поради несправяне в работата, стана ясно обаче от отговори на правителствената пресслужба до “24 часа”. Освен това Димитров е уронил и престижа на ДАНС със свои действия, но не уточиха какво точно е направил. Същите мотиви обаче бяха ползвани и от служебното правителство на Стефан Янев, когато започна подмяната на шефовете на специални служби през лятото.

“Венелин Димитров е предсрочно освободен от длъжността заместник-председател на ДАНС по предложение на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Предложението за освобождаване не съдържа констатации за конфликт на интереси,

а за ниски нива на мотивация за подпомагане на председателя при изпълнение на неговите функционални задължения, неизпълнение на служебни задължения, поведение, накърняващо престижа и доброто име на Агенцията”, гласи отговорът на правителствената пресслужба до медията “24 часа”. От Министерския съвет изрично уточниха, че в предложението от Тончев за освобождаване на Димитров липсва мотив конфликт на интереси заради изтичането на информация от “Булгаргаз”.

Въпросът защо Пламен Тончев е поискал да бъде махнат назначеният само преди два месеца негов заместник още няма отговор.

Смяната на Венелин Димитров не е била предварително консултирана с президента Румен Радев, обясниха още от правителството.

“Съгласно Закона за ДАНС процедурата за освобождаване на зам.-председател на агенцията не изисква съгласуване с президента. Зам.-председателят на ДАНС е освободен с решение на Министерския съвет, в който има представители на всички коалиционни партньори”, отговориха от МС на въпрос имало ли е консултации.

Венелин Димитров бе назначен за зам.-председател на ДАНС от второто служебно правителство с премиер Стефан Янев през октомври. Той застана на мястото на Николай Ненков, който сам поиска да му бъде прекратен мандатът в ДАНС. Димитров трябваше да заема поста до 2023 г. Преди да бъде назначен в ДАНС, той е работил като служител по сигурността на информацията в “Булгаргаз”, а преди това има кариера в МВР и ДАНС.

Назначението на Димитров бе последното от серията смени по върховете на специалните служби, извършени от двете служебни правителства на Янев. Преди съставянето на сегашния коалиционен кабинет пък съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов поиска от президента Радев да се съгласи на нова смяна на шефовете на специални служби и на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

...

...

30.12.2021 | 09:45

КИРО ТРАВОЛТА Е КУЧКАТА НА РАДЕВ

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?